MENIU

Lucian Heiuș, explicații în scandalul ANAF: „Am constatat discrepanțe extrem de mari” - Pe cine urmărește fiscul pe Facebook

Lucian Ovidiu Heiuș

Lucian Heiuș - președintele ANAF a vorbit, sâmbătă seara, la Realitatea PLUS, despre cine sunt șmecherii pe care a pus ochii fiscul. Sunt 20 de miliarde de euro care ar putea fi recuperați de la cei care nu declară veniturile.

„Eu doar am cerut direcției generale de control a persoanelor fizice să facă o analiză de risc și am constatat discrepanțe extrem de mari între veniturile declarate și conturile bancare, sume cu care și-au creditat propriile societăți. A apărut această sumă impresionantă. 561.000 de români fac asta.

Se face un venit pe care noi îl estimăm, bunurile mobile și imobile, sumele din bănci, cu ce sume au creditat societățile proprii, ce alte cheltuieli au angajat și comparăm cu venitul declarat.

Sumele cu vacanțele sunt marginale. Dacă avem informații suficiente sigur că adunăm și asemenea deplasări, concedii de pe Facebook”, a spus Lucian Heiuș.

Întrebat cum ar putea controla o influenceriță care, de exemplu, are pe cineva care îi plătește vacanțele, șeful ANAF a declarat: „nu ne oprește nimeni să-l verificăm pe acel sponsor. Colegii de la integritate ne solicită verificări când apar diferențe mari”.

„Nu este nimic nou, eu nu inventez nimic, legea e în vigoare de mulți ani, dar acțiunile colegilor de la ANAF au fost slabe”, a mai spus Lucian Heiuș.

„Cea mai mare evaziune este pe TVA pentru că este o tentație mare să fie evazionat. Și pe produsele accizabile”, a mai menționat acesta.

Președintele Fiscului, Lucian Heiuș, a anunțat vineri, 17 iunie, că ANAF va începe controale masive la persoanele fizice care afișează ostentativ averi imposibil de justificat. Angajații ANAF vor culege informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.

Mai multe articole despre:
lucian heius scandal anaf