MENIU

Liviu Nicolescu, membru al Comitetului Director al SRTv, găsit incompatibil de ANI

Liviu Nicolescu, membru al Comitetului Director al SRTv, găsit incompatibil de ANI

Liviu Nicolescu, membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi director al Direcţiei Studiouri Centrale, a fost găsit incompatibil de ANI, pentru că a deţinut simultan şi funcţia de director al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Liviu Nicolescu este în incompatibilitate pentru că, începând din 1 februarie 2013, ocupă simultan funcţia de membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune şi de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Studiouri Centrale în cadrul Societăţii Române de Televiziune, dar şi pe cea de director general în cadrul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Nicolescu Liviu deţine, începând cu data de 01 februarie 2013, funcţia de membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Televiziune şi funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Studiouri Centrale în cadrul Societăţii Române de Televiziune. Începând cu data de 10 august 2012, deţine funcţia de Director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale", arată miercuri ANI, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, din funcţia deţinută la CERT-RO, Nicolescu a obţinut venituri nete de peste 13.300 de lei, în perioada 10 august - 31 decembrie 2012, şi peste 36.000 de lei, în 2013.

Potrivit Legii 161/2003, persoanelor care exercită demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar, cum sunt cele de membri ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Televiziune, li se aplică regimul incompatibilităţilor prevăzut pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat.

Astfel, potrivit ANI, Liviu Nicolescu nu a respectat dispoziţiile legale potrivit cărora "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (...) funcţia de (...) director general (...) la instituţiile publice". De asemenea, Nicolescu a încălcat legea şi în ceea ce priveste articolul care prevede că "persoanele care ocupă demnităţile publice şi funcţiile publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor prevăzute la alin. (1), dacă se află într-un caz de incompatibilitate, vor informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului".

Inspectorii ANI au mai stabilit că Liviu Nicolescu nu a respectat nici articolul conform căruia "în termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4), persoanele care exercită demnităţile publice şi funcţiile publice prevăzute la alin. (1) vor opta între aceste funcţii şi cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionând din funcţia care a generat cazul de incompatibilitate".

Liviu Nicolescu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

În cursul zilei de marţi, ANI a transmis două comunicate de presă prin care informa că Valentin Nicolau, fost membru al Consiliul de Administraţie al SRTv, şi Maria Pintilie, membru în Comitetul Director al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), au fost găsiţi incompatibili.

În cazul lui Valentin Nicolau, ANI a stabilit că a fost în incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 - 12 decembrie 2013, întrucât, simultan cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, a deţinut şi funcţiile de administrator şi director în cadrul societăţii Nemira Publishing House SRL.

Maria Pintilie a fost găsită în incompatibilitate de ANI, întrucât este şi administrator al unei societăţi, dar şi cu fals în declaraţii, deoarece nu a menţionat această din urmă calitate în declaraţiile de interese. În ce priveşte incompatibilitate, ANI a precizat că Maria Pintilie a ocupat simultan, începând din 1 martie 2012, funcţia de membru al Comitetului Director şi pe cea de administrator al SC Incon Expert SRL.

Mai multe articole despre:
ANI SRTV incompatibil Liviu Nicolescu