MENIU

Liviu Dragnea, mesaj după moartea lui Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara a încetat din viaţă, la 101 ani. Acesta suferea de pneumonie. În urmă cu o lună, a fost internat la Spitalul Victor Babeş, după ce s-a simţit rău, au declarat pentru Realitatea Tv, surse apropiate familiei. Potrivit ultimelor informaţii, va fi inmormântat la începutul săptămânii viitoare. Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care menţionează că istoricul era un reper de moralitate.

"România a pierdut astăzi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desăvârșit, Neagu Djuvara reprezintă un reper de moralitate și civism, un om care s-a luptat întreaga sa viață pentru interesele României și ale românilor. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

NEAGU M. DJUVARA s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, funcţionează ca secretar de legaţie până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele.

Rămâne în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei. În 1961 pleacă în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey.

În 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei, sub îndrumarea lui Raymond Aron; mai târziu, obţine şi o diplomă a INALCO de la Paris. Din 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până în 1990, când se întoarce în ţară. Este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti.