MENIU

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, acuzat de mai multe fapte de corupție, păsuit de instanță

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, acuzat de mai multe fapte de corupție, păsuit de instanță

Dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, este acuzat de DNA de mai multe fapte de corupție, a fost amânat, joi, pentru încă o lună. Magistrații de la Tribunalul Bacău au stabilit noul termen pentru 30 iulie. 

Ionel Arsene este acuzat de DNA de mai multe infracțiuni de corupție. Astfel, potrivit Direcției, în anul 2013, Ionel Arsene a intervenit pe lângă o persoană din conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru ca președintele de la acea vreme al CJ Neamț, Culiță Tărâță, să fie declarat incompatibil.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.

În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.

Totodată, Arsene este acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut ca lucrări dintr-un contract să fie atribuite unei firme agreate de el, în schimbul influenței sale. 

În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat ..., județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.

În temeiul acestei înțelegeri, notează procurorii DNA, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.

Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016).

Mai multe articole despre:
ionel arsene