MENIU

Liber la construcția de paradisuri fiscale pe insule

Delta Dunării / FOTO: wikipedia.org
Singurul laboratul viu din Europa se află în Delta Dunării

Proiectul inițiat de Șerban Nicolae prin care se instituie scutiri de taxe pentru restaurantele și cazinourile de pe insule, adoptat de Senat în 2017, a fost adoptat și Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivi proiectului, terenurile pentru care se aplică acest regim fiscal sunt insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public sau privat al statului. Acestea sunt scutite de taxa pe teren.

Unităţile administrativ-teritoriale pot concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri pentru activităţi economice, respectiv, de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc şi cele de servicii conexe acestora.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocurilor de bingo desfăşurate în săli de joc. Taxele şi impozitele locale pentru construcţiile şi activităţile economice de pe aceste terenuri se vor putea reduce cu 50%.

Senatorul PSD susţine, în expunerea de motive, că propunerea vizează modificarea şi completarea sistemului de facilităţi fiscale, cu scopul explicit de a crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activităţi economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

„Principala ţintă o reprezintă activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, şi-a încheiat Şerban Nicolae expunerea de motive a propunerii legislative.

Mai multe articole despre:
paradisuri fiscale