MENIU

Legea-șoc ce ne apropie de Rusia. Închisoare pentru instigare la ură pe motive politice

Parlamentul este acuzat de incriminarea delictului de opinie după ce, în Camera Deputaților, a fost votat cu o zi în urmă un proiect de lege care condamnă criticile aduse politicienilor pe motiv că ar fi instigare la ură pe motive de apartenență politică.

Pedeapsa poate ajunge până la trei ani de închisoare. Parlamentarii USR spun că vor sesiza CCR pentru ca legea să nu fie promulgată în forma actuală. USR acuză că amendamentul cu pricina a fost introdus de deputatul PSD Laura Vicol, șefa comisiei juridice. Social-democrații susțin însă cei de la USR mint, iar modificarea a fost propusă chiar de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion. 

Criteriul cu apartenența politică și opinia politică desemnează persoane și categ de persoane pe care este esențial să le criticăm într-o democrație. Deci, nu putem include astfel de criteriu în textul de lege pentru că dacă o facem, orice critică mai substanțială pe care un jurnalist sau un om obișnuit o va aduce unui politician va putea fi, teoretic, considerată de către instanță că fiind infracțiune de instigare la ură. De exemplu, dacă cineva prezintă faptul că ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu este responsabil pentru criza din energie, pentru facturile majorate la energie și la gaze, se subînțelege că publicul român, mai ales cei afectați mai puternic de aceste creșteri de prețuri, n-o să-l aprecieze, mă degrabă îl vor urî, nu-i așa? Mă aștept că majoritatea din Comisia juridică să nu interpreteze așa, dar nu putem să lăsăm la voia întâmplării, pentru că afectează în principal jurnaliștii și oamenii obișnuiți, iar parlamentarii vor rămâne cu imunitate și pentru declarații.  Afectează libertatea presei și e foarte grav”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.