MENIU

Legea falimentului personal a fost adoptată

Legea falimentului personal a fost adoptată

Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Actul normativ a primit unda verde cu 309 voturi "pentru", zero voturi "impotriva" si trei abtineri. El va fi trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

UPDATE: Deputata PSD, Ana Birchall, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Newsroom", că a obținut acordul Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional întrucât este un proiect de lege bun, profesionist, echilibrat , care are la bază analiza legislației din peste 12 state.

"Este o zi istorică în Parlamentul României. După 25 de ani de democrație, pentru prima dată, avem o lege a insolvenței persoanelor fizice. Nu este numai singurul proiect de lege avizat favorabil vreodată de un Guvern în 25 de ani, dar este și singurul proiect de lege susținut de cele trei instituții financiare cu care eu am stat în discuții de cel puțin trei-patru luni de zile. Am reușit, de exemplu, să impun termenul de cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an la termenul de rambursare și nu trei ani și, în concluzie, acest proiect de lege este un proiect care este foarte profesionist scris", a declarat deputata PSD. 

Ana Birchall, care a initiat proiectul, a mentionat de curand ca ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Pe scurt, scrie ziare.com, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi "ajutat" cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolventa.

"Va fi constituita o comisie de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta. Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie", a explicat de curand Ana Birchall.