MENIU

Lebede Negre în Anul Centenarului

"Este complicat să vorbeşti despre acest subiect după Sărbătorile Pascale, însă realitatea nu se uită la calendar. Am asistat în ultima vreme la o avalanşă de evenimente cu un sever risc de destabilizare la nivel global, ceea ce în geopolitică obişnuim să numim „lebede negre“, scrie Mircea Geoană, într-un editorial publicat de Adevărul.

Cum pot fi caracterizate atrocităţile fără de sfârşit din Siria, mai ales atacurile cu arme chimice din Douma, soldate cu zeci de morţi şi sute de civili intoxicaţi chiar în ziua de Paşte? Preşedintele Trump îl numeşte pe preşedintele sirian „animal Assad“ şi acuză direct Rusia şi Iran de susţinerea unui regim criminal. În viesparul de interese contradictorii ale jucătorilor globali şi regionali în Siria, un conflict de proporţii poate oricând să înceapă.

Şi cum altfel poate fi definit începutul unui război comercial pe scară mare şi cu potenţial de escaladare între SUA şi China, primele două economii ale lumii, generând frisoane pe toate pieţele lumii?

Sau expulzarea reciprocă a sute de diplomaţi ruşi şi occidentali, o situaţie mai tensionată între Rusia şi Occident decât la apogeul Războiului Rece? Sau introducerea de către Casa Albă a unui nou set de sancţiuni asupra cercului de apropiaţi şi aliaţi politici şi economici ai preşedintelui Putin, confirmând starea de ostilitate acută dintre Rusia şi America?

Citeşte continuarea AICI 

Mai multe articole despre:
Mircea Geoană editorial