MENIU

Klaus Iohannis: Este important ca întreg flancul estic la NATO să fie consolidat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este importantă o "abordare echilibrată" în ceea ce privește consolidarea flancului estic al NATO, în sensul că măsurile trebuie să vizeze atât partea sudică, cât și partea nordică a acestuia.

"Pe flancul estic al NATO există amenințări în partea nordică a flancului, aici evident că vorbim azi despre Lituania, există amenințări în partea sudică a flancului, aici e vorba în special despre România, dar pentru NATO noi credem că e important ca întreg flancul estic să fie bine consolidat, să avem o poziție foarte solidă. (...) În ansamblu, e important să existe o abordare echilibrată, adică să nu existe măsuri considerabil mai importante într-o parte, iar în cealaltă parte să apară o oarecare slăbire. Această abordare echilibrată e importantă pentru a da putere întregului flanc. Nu e bine și nu e de dorit ca o parte a flancului să fie slăbită, fiindcă în acest fel întreaga construcție ar fi slăbită, în loc să fie întărită", a spus Iohannis aflat în vizită la Vilnius, într-o conferință de presă comună cu omologul său Dalia Grybauskaite.

Pe de altă parte, șeful statului român a afirmat că retorica rusă referitoare la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu este parte a unei strategii de comunicare a Moscovei.

"Faptul că acum există o retorică rusească ce acuză NATO, România pentru inaugurarea facilității de la Deveselu face parte din strategia de comunicare elaborată în Rusia și care are o anumită tendință de a arăta că lucrurile sunt îndreptate împotriva Rusiei. Scutul din care face parte Deveselu nu e o structură îndreptată împotriva Rusiei, lucru pe care l-am mai spus și îl vom spune în continuare din simplul motiv că așa este", a punctat președintele.

Șeful statului lituanian a subliniat că apărarea statelor membre NATO este o chestiune care ține de Alianță. "Noi suntem membri NATO și apărarea acestei zone e o chestiune care ține de NATO și nu de alte țări", a spus Grybauskaite, salutând "dislocarea sistemului antirachetă în România" și precizând că Lituania sprijină aceste inițiative.