MENIU

Klaus Iohannis, PRIMA INIŢIATIVĂ ca PREŞEDINTE. Ce a decis să facă luni

<p>Klaus Iohannis: Voi pleda pentru construirea unui muzeu național al comunismului</p>

Preşedintele Klaus Iohannis a decis ca, drept primă iniţiativă luată la Cotroceni, să decoreze cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

"Ţin a vă felicita pentru această distincţie, cea mai înaltă decoraţie a statului român. Ziua de azi e specială, e prima de preşedinte şi ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste. Mandatul meu va fi unul al respectului faţă de toate valorile noastre. În 25 de ani, România a găsit puţine prilejuri de a împărtăşi bucuria cu aceşti oameni care au luptat pentru a salva ideea de libertate şi demnitate. Prin acest moment vreau să marchez începutul unui nou capitol. Foştii deţinuţi politici reprezintă repere de moralitate pentru tânăra generaţie. Prin această decoraţie, eu astăzi, aici, recunosc şi onorez sacrificiul şi curajul de care au dat dovadă oamenii care au pierit pentru libertate. COmunismul s-a instalat prin crime şi abuzuri. Vreme de 45 de ani puterea a fost exercitată de un grup de privilegiaţi. Lupta anti-comunistă a fost dusă pe mai multe fronturi. Tinerii trebuie să cunoască asta. Duşmanii de clasă au fost anihilaţi, deportaţi, supuşi la muncă forţată în lagăre. Comunismul a distrus elitele. Comunismul a furat pentru 45 de ani şansa României de a se occidentaliza. Cel mai drept judecător pentru un regim este naţiunea însăşi. Marcăm 25 de ani de la Revoluţie şi încă mai sunt controverse legate de acest eveniment. Consider că e dreptul justiţiei de a identifica şi a aduce în faţa legii pe cei care se fac vinovaţi. Fie că vorbim despre torţionari sau despre cei care au comis crime şi abuzuri la Revoluţie", a spus Iohannis, în cadrul ceremoniei.

"E o recunoaştere a unor merite a unui întreg grup. Mă refer la cei care au fost oprimaţi în perioada comunistă", a spus preşedintele Asociaţiei Deţinuţilor Politici.

Klaus Iohannis a făcut anunţul, luni dimineaţă, pe pagina sa de Facebook:

"Astăzi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decorație din mandatul meu de Președinte al României. Am decis să acord cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României, domnului Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru sacrificiul și curajul de care el și oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii și pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului. Ceremonia de decorare va avea loc începând cu ora 16.00 în Sala Unirii a Palatului Cotroceni".