MENIU

Klaus Iohannis: Îmi doresc să rămân la putere două mandate

<p>Klaus Iohannis: &Icirc;mi doresc să răm&acirc;n la putere două mandate</p>

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu publicat, marți, pe site-ul săptămânalului francez L'Express, că dorește să rămână "la putere două mandate", întrucât lucrurile nu pot fi schimbate în patru sau cinci ani, și a precizat, totodată, că va fi un președinte "mediator" și un "arbitru", informează Agepres.

"Nu în patru sau cinci ani pot fi schimbate lucrurile. Din acest motiv îmi doresc să rămân la putere două mandate",  a spus noul președinte român.

În ceea ce privește stilul pe care îl va avea ca președinte, Iohannis a spus că va fi "un mediator, un integrator și un arbitru".

"Credeți-mă, este un echilibru greu de realizat", a adăugat președintele țării.

Legat de dosarele sale prioritare, președintele român a spus că există mai multe șantiere pe care trebuie lucrat, începând cu lupta împotriva corupției.

"Pe plan instituțional, trebuie să adoptăm proceduri noi, mai ușoare și mai transparente, fie că este vorba de felul în care sunt aleși deputații, fie că e vorba de formarea partidelor politice și finanțarea lor. Vreau să lansez câteva dezbateri publice pe probleme de sănătate și de educație. Astăzi, în România, dezbaterea are loc doar în interiorul partidului care a demarat reforma. Iar atunci când pleacă de la putere, urmașul său se străduiește să distrugă rapid totul. Dacă vrem să reformăm cu adevărat sistemul public, deciziile trebuie să aibă un consens politic și să fie acceptate de toate marile partide politice",  a opinat Iohannis.

Pe de altă parte, în contextul rolului pe care trebuie să-l îndeplinească președintele, privind coabitarea, Iohannis a afirmat că acesta trebuie să fie un "model pentru societate".

"Modul în care se comportă (președintele — n.r.), în calitate de personaj public, trebuie să inspire națiunea și nu să o distreze. Credeți-mă, este o abordare nouă pentru România",  a afirmat președintele român.

 

Mai multe pe Agerpres.