MENIU

Klaus Iohannis, mesaj emoţionant despre una dintre cele mai importante bătălii din istorie

<p>Iohannis: Rom&acirc;nii vor putea circula liber &icirc;n Canada şi vor beneficia de efectele economice ale CETA</p>

Bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat, la Târgu Jiu, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916.

''Ne aflăm împreună în locul în care, în urmă cu un secol, armata română obținea, pe Jiu, a doua sa mare victorie după cea de la Oituz. Acel moment, care a reprezentat un punct de cotitură în desfășurarea războiului din toamna anului 1916, nu ar fi fost posibil fără sacrificiul și determinarea gorjenilor. Ceea ce le-a insuflat tărie de caracter și dârzenie celor care și-au dat viața în luptele de pe Jiu a fost totalul devotament pentru salvarea ființei naționale. De altfel, bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial", a spus Iohannis.

El a subliniat că fără aceste sacrificii, fără victoria Antantei, nu ar fi fost posibilă realizarea Marii Uniri, "piatră de hotar în istoria țării noastre".

"Acum, la un secol distanță, înțelegem cu atât mai bine mesajul acelei generații: marile proiecte naționale sunt bazate atât pe viziunea unei clase politice responsabile, cât și pe solidaritatea și capacitatea de direcționare a marilor energii colective către un obiectiv comun", a arătat șeful statului. Iohannis a susținut că victoria de acum exact 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria națiunii pe generalii Culcer și Dragalina, precum și pe tânăra învățătoare-cercetaș sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

"În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne probabil cel mai cunoscut nume al Primului Război Mondial. Prezența sa proeminentă în Panteonul național, alături de figura luminoasă a reginei Maria, arată că Marele Război marchează și o schimbare profundă a societății, care va primi expresia instituțională prin Constituția din 1923", a declarat șeful statului. Pe de altă parte, Iohannis a vorbit despre capodopera lui Constantin Brâncuși, arătând că aceasta a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume.

"Tot în 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Prin capodopera sa, Brâncuși ne-a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume. Brâncuși ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale națiunii noastre trebuie să depășim nu atât dificultățile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalitățile, și să ne asumăm pe deplin valorile. 'Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu este de a ne pune în starea de a le face'. Acest aforism al lui Brâncuși este un excelent îndemn pentru noi și, în primul rând, pentru tinerii generației Centenarului'', a arătat președintele.