MENIU

Klaus Iohannis, la Ziua Marinei - Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Constanța

Președintele României - Klaus Iohannis va participa luni, 15 august, la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate în portul militar Constanţa. Acesta va susține o alocuțiune, potrivit Administrației Prezidențiale. Președintele a participat și în anii trecuți la manifestări.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

Anul acesta, Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.

La București, Forțele Navale Române sunt prezente, până luni, 15 august, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, unde publicul va putea vizita, în intervalul orar 16.00-21.00, o expoziție cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină și medalii aniversare realizate de R.A. Monetăria Statului, iar doritorii vor învăța să confecționeze noduri marinărești în cadrul unui atelier interactiv. Vineri, 12 august, între orele 20.00 și 21.00, Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” vor susține, în premieră, un concert în Piața Roma (Statuia Lupoaicei). Ziua Marinei Române va fi sărbătorită la București, luni, 15 august, între orele 8.30 și 10.00, printr-o ceremonie militară și religioasă care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (zona Debarcader / Herăstrău).

La Constanța, programul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române au  debutat cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale, care prezintă aspecte din timpul activităților de instrucție și misiunilor executate de marinarii militari și poate fi vizionată până pe 15 august în hipermarket-urile Auchan.

Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, vor susține o serie de concerte în Constanța, astfel: joi, 11 august, orele 18.00-19.00, un concert itinerant, în stațiunea Mamaia, pe traseul cuprins între Piațeta Perla și Piațeta Cazino Mamaia; sâmbătă, 13 august, orele 12.00-13.00, în portul militar, la Ziua Porților Deschise; duminică, 14 august, orele 20.00-21.30, pe faleza Cazinoului, în zona grupului statuar „Pescarii”.

Mai multe articole despre:
ziua marinei iohannis