MENIU

RĂZBOI RECE între palatul Cotroceni și guvernul Dragnea-Grindeanu

Iohannis vs Dragnea

Expresia război între palate revine în actualitate. Relaţia Cotroceni - Victoria începe cu stângul. Înţepături, ironii, teme pentru acasă, critici, nimic nu a lipsit de la ceremonia de depunere a jurmământului noului Guvern.

Expresia război între palate revine în actualitate. Relaţia Cotroceni - Victoria începe cu stângul. Înţepături, ironii, teme pentru acasă, critici, nimic nu a lipsit de la ceremonia de depunere a jurmământului noului Guvern. Iar finalul a fost punctat de mesajul ironic al preşedintelui Klaus Iohannis către liderul PSD, Liviu Dragnea: Vă rog frumos învățați-i și pe ei programul de guvernare!

Şeful statului i-a transmis preşedintelui PSD că a aflat de la televizor că el este singurul care ştie din scoarţă în scoarţă programul de guvernare al PSD şi l-a rugat frumos, să îi înveţe şi pe miniştri programul de guvernare.

"Domnule premier, onoraţi membri ai Guvernului, daţi-mi voie să va felicit pentru votul de învestitură. Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livraţi ce ati promis in campanie electorala. In campanie nu se face doar circ mediatic, sunt si promisiuni. Sper ca intr-o buna zi sa imi spuneţi cum veti scadea deficitul. Aştept sa intariti pozitia Romanie in UE şi NATO. Trebuie să avem o justiţie independentă, un stat de drept intarit. Să aveţi grijă ca economia României să crească. Sunt convins că juramantul depus astazi v-a convins ca securitatea natională este foarte importantă. Securitatea naţională este in stransa legatură cu stabilitatea, nu doar internă, ci si regională. Vă doresc mult succes. Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care ştie programul de guvernare din scoarţă in scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei", a spus preşedintele. 

Atmosferă tensionată şi rece la prima întâlnire faţă în faţă a Cabinetului Grindeanu cu preşedintele Klaus Iohannis. După ce i-a lăsat să aştepte câteva minute până să înceapă ceremonia, şeful statului a primit de la fiecare ministru mapa cu jurământul, fără a schiţa nici măcar un zâmbet. Discursul de final a fost în acelaşi ton. Sobru, cu mesaje clare, acide.

Dragnea, prima reacţie după ce Iohannis l-a rugat să îi înveţe şi pe miniştri programul de guvernare

Klaus Iohannis a subliniat că este necesar ca toți membrii Guvernului să se implice pentru ca România să rămână un pol de stabilitate.

"România este o țară care poate și vrea să fie ceea ce am numit eu în repetate rânduri "România puternică". România este și poate să rămână un pol de stabilitate și securitate în regiune, pentru asta este însă nevoie să vă implicați cu toții, fiecare în domeniul lui", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis  a ținut să-i salute pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și președintele CCR, Valer Dorneanu, prezenți la ceremonia de la Cotroceni, pe care i-a numit "musafiri", acesta fiind şi contextul în care i s-a adresat şi lui Dragnea. 

Membrii Cabinetului Sorin Grindeanu au depus miercuri jurământul de învestitură în funcții, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis. "Vă doresc tuturor mult succes pentru România!", a conchis șeful statului.

Guvernul Grindeanu a primit votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Au fost 295 de voturi "pentru" şi 133 "împotrivă". Anterior, toți cei 26 de miniștrii au primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare. Pentru învestire era necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Premierul Sorin Grindeanu le-a transmis miniștrilor din Cabinetul său, la începutul primei ședințe a noului Guvern, că trebuie să intre "în pâine" și să treacă la fapte.

 "Campania a trecut, deja intrăm în pâine și trecem la fapte", a spus Grindeanu. "Mâine dimineață, la ora 9,00. fiecare ministru merge și preia ministerul pentru care a fost votat în Parlament. Vă rog să faceți un inventar în fiecare minister astfel încât vineri, când vom avea următoarea ședință de guvern, să le prezentați", a declarat Grindeanu, în debutul ședinței de guvern.

El i-a felicitat pe miniștri pentru votul din Parlament.

"Azi suntem la prima ședință de guvern. Subliniez responsabilitatea care apasă pe umerii fiecăruia dintre noi. O responsabilitate dată de votul românilor din 11 decembrie, de votul de azi din Parlament și care ne obligă la a pune în aplicare programul de guvernare 2017-2020", a mai spus premierul.

Prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Grindeanu are loc la ora 21.00. Întregul Guvern a ajuns la Palatul Victoria cu trei microbuze. Suprinzător, Liviu Dragnea a fost primul care a intrat în Palatul Victoria. 

Sorin Grindeanu a anunțat că în prima ședință a noului Cabinet vor fi adoptate ordonanța de organizare a Guvernului și proiectul de lege privind abilitarea Executivului de a emite ordonanțe.