MENIU

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: O problemă rezolvată greşit!

Iohannis la Munchen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Cluj că, în opinia sa, problema aderării la spaţiul Schengen a fost "rezolvată greşit”, dar că acest lucru nu ne descurajează la nivel instituţional, România fiind, în accepţiunea preşedintelui, "membru de facto al spaţiului Schengen” în condiţiile în care sunt respectate toate procedurile.

"Schengen este o înţelegere tehnică, nu o înţelegere politică. Spaţiul Schengen s-a creat în baza unei abordări tehnice, nu a unei abordări politice. România a îndeplinit, toată lumea ştie, încă din 2011 criteriile pentru a deveni parte a spaţiului Schengen. Doar că unii au crezut că este bine să se tranforme discuţia într-una politică şi la început, mai nedeclarat, pe urmă tot mai declarat, a fost legată problematica Schengen de problematica MCV-ului, cu toate că una-i una, alta-i alta", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele afirmat că Mecanismul de Verificare şi Cooperare este o a doua chestiune care generează destul de multe nemulţumiri în România, pentru că progresele României sunt evidente, sunt măsurabile şi sunt recunoscute de cei care ne vizitează pentru a ne urmări progresele.