MENIU

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, astăzi, pentru formarea Guvernului

Criză politică fără precedent! Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări, astăzi, pentru desemnarea unui nou premier, după ce Florin Cîțu a renunțat la mandat. 

”Decizia lui Florin Cîțu nu schimbă cu nimic faptul că România are un guvern care funcționează. Este un gest politic pe care îl respect, dovedește maturitate politică. Guvernul Orban ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Datorită acestor măsuri luate la timp, în România, numărul infectărilor a rămas destul de mic. Am decis consultarea partidelor pentru mâine, începând cu ora 13.00. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, în așa fel încât să avem un Guvern alături de care să pot fi implicat 100% în lupta coronavirusului. Răfuilelile și meciurile politice nu-și au locul în acest moment. Traversăm o perioadă extrem de grea și de complicată”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut apel la calm și le-a transmis românilor să nu ia cu asalt magazinele și farmaciile

”Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent. Autoritățile care gestionează situația au luat din timp măsurile necesare, dar pentru a fi cu adevărat eficient măsurile luate de guvern trebuie urmate de către noi toți. Toți putem contribui la diminuarea riscului de contaminare: limitarea cât posibil a contactului social, flexibilizarea programului de lucru. Carantina sau autoizolarea unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi.
Nedeclararea tuturor informațiilor către medici pot avea efecte foarte grave. Împiedicând răspândirea virusului în comunitate câștigăm timp prețios pentru a lupta cu acest flagel. Peste tot în lume, în cazul unei epidemii, sistemul medical e supus unei presiuni uriașe. Depinde de fiecare să punem umărul la atenuarea presiunii. Ajutând medicii, ajutăm semenii noștri.
Dragi români, o atitudine prudentă și responsabilă nu echivalează cu panica. Evitați propagarea de știri false, alarmiste. Dacă auziți un zvon, nu îl răspândiți mai departe. Pandemia de informații false și de minciuni e extrem de periculoasă și nocivă. Informați-vă doar din surse oficiale, urăriți canalele oficiale. Am constatat toți cât rău pot face știrile false, circulă și acum, căci orașe întregi s-ar închide. E fals, nu luați cu asalt magazinele sau farmaciile.
Toți sunt afectați, sunt sectoare și companii care suferă pierderi grele.
Am prezidat ieri prima ședință a unui grup interguvernamental pentru a găsi soluții de a sprijini mediul de afaceri. Vom veni cu soluții eficiente. Deși nimeni nu poate oferi garanii, sunt optimist că vom trece cu bine peste această grea încercare. Separați, suntem slabi în fața oricărei vulnerabilități, pe când împreună vom reuși să depășim toate obstacolele”, a mai spus Iohannis.

Premierul desemnat, Florin Cîțu, s-a retras joi înainte de votul de învestitură din Parlament. În această situație, președintele Klaus Iohannis va chema, din nou, partidele politice la Cotroceni și va face o nouă propunere de premier.

Retragerea lui Florin Cîțu ar veni pe fondul crizei coronavirusului și în contextul în care alegerile anticipate par imposibil de organizat, motiv pentru care următoarea propunerea de premier va fi una care trebuie să adune o majoritate, astfel încât să fie învestit un guvern până la alegerile parlamentare la termen, de la finalul anului.

Între timp, bilanțul românilor infectați cu noul coronavirus a ajuns la 50. Practic, numărul aproape s-a dublat, într-o singură zi.

 

Mai multe articole despre:
klaus iohannis