MENIU

Iohannis, după consultările pentru Brexit: Vom avea un nou proiect de ţară. Liderii îl susţin

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urma consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni, pe tema situaţiei create în urma referendumului din Marea Britanie, că s-a decis crearea unui grup pentru elaborarea unui nou proiect de ţară pentru România, la 10 ani de la aderarea la UE. Premierul Dacian Cioloş a spus că Guvernul va lansa mâine, în dezbatere publică, strategia de dezvoltare economică a României.

Şeful statului a declarat că a existat un consens pentru acest proiect de ţară iar grupul de lucru responsabil poate funcţiona şi la Preşedinţie, chiar dacă este an electoral. La consultări au au participat: preşedintele PSD, Liviu Dragnea, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedintele ALDE Daniel Constantin, preşedintele UNPR Valeriu Steriu, Kelemen Hunor din partea UDMR şi Varujan Pambuccian de la minorităţi. Întâlnirea a avut loc pentru prezentarea concluziilor Consiliului European de săptămâna trecută.

UPDATE 18.38 Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că este nevoie de un nou proiect de țară pentru România, precizând că toți liderii politici care au fost invitați la consultările de la Palatul Cotroceni au fost de acord să participe la acest proiect.

"Este nevoie de un nou proiect de țară, un proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni, după cea de-a doua rundă de consultări cu premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cu liderii formațiunilor parlamentare pe tema situației create în urma referendumului din Marea Britanie.

El a subliniat că toți liderii au fost de acord să participe la acest proiect post-aderare, arătând că acesta va fi elaborat într-un grup pe lucru care va funcționa pe lângă Președinție.

"Acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcționa pe lângă Președinția României. Acest grup de lucru poate să funcționeze în variantă optimală aici, la Președinție, chiar și într-un an electoral", a afirmat șeful statului.

Iohannis a subliniat că un astfel de proiect poate deveni funcțional dacă este susținut consensual.

"Un astfel de proiect de țară poate să devină funcțional numai în situația în care este adoptat, aprobat, susținut consensual. Din păcate, în România am avut destul de multe așa numite proiecte de țară, strategii care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta vom elabora împreună acest proiect de țară, care va ajuta mersul României pentru viitorul mediu și lung în UE, vom stabili care este locul României, rolul României și nivelul de ambiție al României în Uniunea Europeană", a conchis șeful statului.

UPDATE 17.05: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la începutul consultărilor pe tema Brexit că liderii politici trebuie să identifice "soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

"Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a invita presa să părăsească sala.

Preşedintele va susţine declaraţii de presă la finalul consultărilor.

Președintele Klaus Iohannis va propune înfiinţarea unui grup de lucru care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii României, să identifice măsurile care se impun în acest context, "cât şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată".

O astfel de rundă de consultări a avut loc la Palatul Cotroceni şi înainte de Consiliul European de marţi şi miercuri. Şeful statului a spus atunci că pentru toată lumea este clar că Uniunea Europeană are mult de lucru.

”Trebuie să redefinim proiectul european, trebuie să îl facem mai bun, mai uşor de înţeles, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru România”, a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că în România au existat consens şi voinţă politică pentru integrarea europeană, dar nu a existat un proiect post-aderare, scrie News.ro.

”Acum e momentul să recuperăm, e momentul elaborării unui nou proiect de ţară. Pot să îi asigur pe români că această criză are oportunităţi pentru România”, a mai declarat Iohannis.

La Bruxelles, după Consiliul European, preşedintele a spus că în negocierile care vor fi purtate în perioada următoare România va umări cu prioritate apărarea intereselor comunităţii româneşti, existând deja asigurări că aceasta nu va avea de suferit în acest moment.

"Premierul britanic a fost foarte ferm în ceea ce priveşte viitorul Marii Britanii şi a spus foarte clar că Marea Britanie va respecta referendumul, asta însemnând clar că se va proceda, atunci când toată lumea este pregătită, la negocierea ieşirii Marii Britanii din UE. (...) Este destul de clar că nu vom avea o notificare din partea Marii Britanii până în toamna acestui an şi în consecinţă nu vom avea ce negocia", a spus şeful statului, la Bruxelles.

Administraţia Prezidenţială nu a precizat dacă preşedintele va susţine o declaraţie de presă la finalul reuniunii.

 

Mai multe articole despre:
Isărescu Cioloş iohannis Brexit