MENIU

Kelemen Hunor: Trebuie să regândim controlul asupra Serviciilor

Kelemen Hunor: Trebuie să regândim controlul asupra serviciilor. Sunt unele pentru care nu e niciun control

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunțat, marți, pentru o "regândire" a controlului asupra serviciilor secrete, precizând că sunt, în prezent, astfel de structuri asupra cărora nu există niciun control.

"Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie real și nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar. În acest moment, doar SRI și SIE se află sub un control parlamentar. Cât de bun e acest control se poate discuta dacă este un control real sau nu. Aceste legi au fost date acum foarte mulți ani, situația e mult depășită și trebuie găsită soluția prin care tot ce înseamnă servicii de informații și muncă informativă să fie sub control civil, sub control real parlamentar", a afirmat Kelemen Hunor, la finalul consultărilor delegației UDMR cu șeful statului, relatează AGERPRES.

El a arătat că este nevoie de un control real, opinând că, în prezent, controlul parlamentar asupra SRI și SIE este unul "mai mult formal".

Potrivit acestuia, "din Marea Britanie până în Italia, Germania" există multe modele cum se face un "control civil real".

"Trebuie să vedem care ar fi soluția cea mai bună pentru România (...), dar, în același timp, să nu fie îngrădite drepturile și libertățile. Nu putem să mergem în direcția în care vom avea securitate și nu vom avea libertate, fiindcă a fost o astfel de perioadă. E adevărat că unii au uitat. Important e să fie un control real, dacă e într-o singură comisie sau în mai multe nu e important și să nu existe servicii care nu au control parlamentar, pentru că în acest moment sunt servicii pentru care nu există niciun control", a adăugat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, este important de găsit un echilibru, astfel încât niciun drept fundamental să nu fie "sacrificat pe altarul securității".

În context, referindu-se la cartelele prepay, el a spus că UDMR va susține rezolvarea acestei probleme, cu condiția să se găsească o soluție care să însemne protejarea informațiilor personale.

Pe de altă parte, liderul UDMR a vorbit și despre relația dintre majoritate și minoritatea maghiară, afirmând că ea trebuie să se bazeze pe încredere.

"Această relație înseamnă și securitate socială, înseamnă și siguranța pentru fiecare om, fiecare comunitate. De aceea, în această discuție mai amplă și pe termen mai lung trebuie să avem în vedere și acest element, fiindcă noi considerăm că în ultima perioadă (...) sunt foarte multe inițiative, aspecte care, din punctul nostru de vedere, arată o deteriorare a relației între majoritate și minoritate", a menționat Kelemen Hunor.