MENIU

Kelemen Hunor la „Legile Puterii”: „De fiecare dată când lumea aude de autonomie, se inflamează. NU este vorba de secesionism!”

Autonomia, un măr al discordiei între UDMR, restul partidelor și autoritățile centrale

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat în emisiunea „Legile Puterii” că autonomia nu înseamnă decât dorința celor din teritoriu ca deciziile care îi privesc pe ei să fie luate local, nu din pix, de cei de la centru. 

„De fiecare dată când lumea aude de autonomie, lumea se inflamenază. Noi vrem ca deciziile care țin de comunitate să fie luate local, nu de cei de la centru, care, din  pix, spun că ai voie, sau nu, să faci o anumită investiție. În zone cu maghiari se vorbește de competențe lingvistice în administrație. NU este vorba de secesionism. Aici vorbim despre cine decide. Nu este vorba de închiderea zonei pentru români. Maghiarii din Româia nu vor să facă rău nici românilor și nici maghiarilor. Ei vor să trăiască pe pământul lor natal. Toți membrii UDMR sunt cetățeni români și se pot înscrie și cei care nu sunt de etnie maghiară”, spune Kelemen Hunor.

Vicepremierul spune că Harghita și Covasna ar avea nevoie de investiții, iar infrastructura trebuie construită, oficialul considerând că fără autostrăzi nu poți avea investitori. ”Susținem construirea de autostrăzi, iar atunci vom avea și investitori. Noi ar trebui să avem o autostradă care merge spre Occident, pentru că lipsa ei ne îngreunează. Este nevoie de facilități pe industria lemnului și cea alimentară, unde avem produse competitive, de foarte mare calitate.

Legat de accederea în Parlament celor de la formațiunea politică AUR, Hunor spune că atras atenția de mult timp despre capacitatea acestora de a intra în rândul partidelor parlamentare. „Am fost coleg și cu Dan Diaconescu si cu Vadim, nu depinde de UDMR, nu e decizia mea. Eu decid cu cine ies la un pahar de vin, dar altfel nu pot comenta despre aleșii din Parlament. Este dreptul constituțional al fiecăruia să se comporte cum vrea. Însă, resping comportamentul violent și nu se poate accepta așa ceva nici pe stradă”, spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor este ferm convins că cererile celor de la AUR, de eliminare a obligativității purtării măștii vor fi respinse.

„Evenimentele din Valea Uzului au fost o greșeală, iar atunci am atras atenția asupra potențialul de creștere al partidului AUR și că vor avea capacitatea de a intra în Parlament, dar nimeni nu m-a crezut. Trebuie să știm limita bunului simț și cea legală. Vor fi respinse cererile celor de la AUR. Nici populsim nu pot numi ce fac ei prin cererea scoaterii portului măștii în afara legii. Aceste amendeamnete trebuie respinse. Nu ne putem juca cu viața oamenuilor. Acestre decizii au fost propuse de spcialiști, care știu mult mai bine decât politicienii”, conchide vicepremierul Hunor.

Mai multe articole despre: