MENIU

Jocuri de Putere, ediție specială: Educația are nevoie de schimbări

<p>Jocuri de Putere, ediție specială: Educația are nevoie de schimbări</p>

România trece printr-o criză profundă pe toate planurile. Sistemul de educaţie pare, însă, să aibă nevoie de cele mai mari schimbări. Nici rolul pe care îl are presa nu trebuie neglijat. Subiectul a fost dezbătut pe larg, într-o ediţie specială, a emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan.

"România traversează o perioadă de criză gravă, pe toate planurile. Din păcate, educația traversează o criză gravă. Educația și–a pierdut fundamentele. Se face o educație superficială, o educație în stil postmodernist. E bine oricum, lăsați-mă să fac ce vreau cu mine, studenții nu mai citesc, este absolut incredibil. Nu se mai citește în această țară (...) Instituțiile de referință familia, școala, biserica sunt într-o criză profundă", a declarat profesorul universitar, Vasile Boari.

În acest context, psihologul Daniel David a punctat faptul că unul dintre factorii care blochează potențialul de inteligență este curriculumul școlar.

"Cine ne blochează să ne realizăm acest potențial, că este o nedreptate extraordinară, iar uitându-ne la ce trebuie să se întâmple, nu poți să spui decât instituțiile socioculturale actuale. Cine blochează potențialul de inteligență? Curriculumul școlar, de exemplu (...) Vrei să aibă performanță mai bună, în diverse comparații internaționale, pe teste educaționale? Fă bine și adaptează conținutul stilului de învățare pe care noi îl avem", a declarat psihologul Daniel David.

Profesorul universitar, Vasile Boari, consideră, însă, că rolul pe care îl are mass-media, în educarea tinerilor, nu trebuie deloc neglijat.

"Mass-media are un rol mult mai important în formarea tinerilor, decât oricare altă instituție și decât biserica și decât școală, pentru că impactul ei este foarte mare", afirmă profesorul universitar.â

Pe de altă parte, membrul CNA, Valentin Jucan, a adus, în discuție, fenomenul de "otevizare" a societății.

"Vă aduc aminte despre otevizarea societății, nu doar a televiziunilor. Văd cum tinerii de azi, tinerii care trebuie să ducă mai departe acest proiect de țară, nu înțeleg de ce trebuie să spună sărut-mâna mama/tata", este de părere membrul CNA, Valentin Jucan.