MENIU

Iulian Chifu: Există îngrijorarea că un singur personaj poate să domine Republica Moldova

Fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, a declarat, joi, la Realitatea TV, că cetățenii din Republica Moldova "sunt profund nemulțumiți de absența reformelor și de o prezență mai mult decât excesivă a unui singur partid, personaj", respectiv Vlad Plahotniuc. "Există îngrijorarea că un singur personaj poate să domine Republica Moldova", a punctat, în acest sens, Iulian Chifu.  

"Este legitim (n.r - Guvernul din Republica Moldova) în măsura în care a fost votat de 57 de deputați aleși (...) Radicalizarea celor din stradă și nivelul la care și-au formulat pretențiile face ca un dialog real să fie imposibil. Cert e că alegerile anticipate sunt imposibil de făcut din stradă.

Pe de-o parte, Guvernul Republicii Moldova are un nivel de încredere destul de scăzut și este obligat să facă reforme. Suntem într-o situație paradoxală a unui Guvern care e de tranziție (...) Pe de altă parte și cei din stradă sunt într-o fază a oboselii. Radicalizarea pentru a menține un ton foarte sus nu mai ajută. Ceea ce e sigur e că, în Republica Moldova, intelectualitatea, elita, cetățenii sunt profund nemulțumiți de absența reformelor și de o prezență mai mult decât excesivă a unui singur partid, personaj, Vlad Plahotniuc. Există îngrijorarea că un singur personaj poate să domine Republica Moldova și aici e îngrijorarea reală, dincolo de ce se întâmplă în piață și firește că această situație creează presiuni", a spus Iulian Chifu.