MENIU

Iulian Chifu, despre scenariile posibile în Republica Moldova: "Nu exclud demiterea preşedintelui"

<p>Iulian Chifu</p>

Iulian Chifu a vorbit, în emisiunea Jocuri de Putere, alături de Rareş Bogdan şi de invitaţii săi, despre posibilele scenarii în cazul crizei politice din Republica Moldova. Amintim că joi seară preşedintele Timofti l-a desemnat premier pe Ion Păduraru, consilierul său din 2012 şi fost ministru al Justiţiei.

Iulian Chifu a analizat principalele scenarii posibile în Republica Moldova, explicând şi faptul că există o mare responsabilitate pe umerii României.

"E posibil ca în formula de antrenare să avem partide care nu vor mai intra în viitorul Parlament, inclusiv Partidul Democrat. Cu certitudine grupul rupt din Partidul comuniştilor şi cei care sunt din acest partid vor vota un vot util, împotriva alegerilor anticipate, votând orice premier. E adevărat că mulţi vor anticipate, dar mulţi o vor face pentru propriul lor interes.

Nu exclud ca o asemenea candidatură să cadă, eventual cu demiterea preşedintelui Timofti. E foarte posibil ca votul să se dea, după care imediat să vină sancţiunea acestui vot, pentru a reveni în situaţia în care preşedintele interimar, respectiv preşedintele Parlamentului, să aibă autoritatea de a desemna viitorul premier şi fără a ajunge la alegeri anticipate.

Variantele sunt multiple, sunt mult mai complicate şi ţine de diferite forţe, de rivalitatea la nivel politic şi chiar şi de palma primită de Plahotniuc. Ţine şi de stradă, pentru că odată ce ai scos oamenii în stradă, orice se poate întâmpla, pot exista provocări ale oricui nu este prieten al situaţiei din Republica Moldova, iar amplificarea se poate produce peste noapte. Trebuie să ne aşteptăm la o perioadă complicată şi nu vorbim aici despre politicieni individual, ci despre instituţiile statului român.

Nu ştiu să existe o celulă de criză, nu ştiu să existe o uniune a tuturor instituţiilor statului, de ce nu avem un ambasador pentru misiuni speciale pentru Republica Moldova. Dacă nu facem nimi în Republica Moldova, de la un punct încolo, unde vom mai avea argumente. Ce argumente vom mai avea în faţa partenerilor noştri din UE când nu avem nicio influenţă către ţara care ne este aproape şi în privinţa limbii, şi a simţirii şi geografic?", a concluzionat Chifu.