MENIU

Iosif Boda: Nu Iliescu a chemat minerii. Vom şti peste 30 de ani, când se vor deschide arhivele

<p>Iosif Boda: Nu Iliescu a chemat minerii. Vom şti peste 30 de ani, c&acirc;nd se vor deschide arhivele</p>

Analistul politic şi fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Iosif Boda, a afirmat în cadrul emisiunii Realitatea TV "Jocuri de Putere" că perioada 13-15 iunie 1990 este una tristă pe care o regretă. "Eu mă uit la ce se întâmplă cu durere. Însă nu pot, ca cetăţean, să judec pe nimeni, nu sunt judecător, nu am probe", a precizat acesta.

Iosif Boda a spus că în aceea perioadă se afla la o întâlnire cu Yasser Arafat, fostul lider palestinian.

"Nu suntem pe făgaşul cel bun, nu este o situaţie fericită că în ultimii 25 de ani am avut unul dintre preşedinţi incriminat pentru crime împotriva umanităţii, altul care să fie bătut cărarea către DIICOT şi DNA, să avem doi prim miniştri... unul în anchete - Petru Roman -, altul a fost închis. Nu este o situaţie fericită. Nu suntem pe drumul normal şi firesc. Nu aş fi aşa de zâmbitor nici faţă de Ion Iliescu în faţa unor astfel de acuze", a declarat acesta.

"Într-un fel sau altul, nu este vorba doar despre momentul 13-14-15 iunie 1990, este vorba despre ratarea, în acel moment, a unui drum clar, ferm, iar domnul preşedinte Iliescu nu a fost niciodată în stare să spune aşa sau aşa, să fie tranşant, să ia şi dânsul decizia. Domnul Iliescu a fost portavocea, cel care a ieşit să vorbească", a mai precizat Iosif Boda.

Întrebat cine a chemat minerii, acesta a afirmat că nu a fost Ion Iliescu. "Cu siguranţă i-a chemat cineva. Dar şi minerii erau porniţi, căpătaseră o super-putere", a continuat Iosib Boda.
Analistul politic a mai explicat că minerii au mai fost de două ori la Bucureşte, înainte de 13-15 iunie 1990, şi că s-au şi obşinuit să fie justiţiari şi considerau că au mai multe drepturi decât alte persoane.

Întrebat ce implicaţie a avut Petre Roman în Mineriadă, Iosif Boda a spus că au fost "cel puţin câte a avut şi Iliescu".

"Mai ales că Petre Roman era responsabil. Iliescu nu ar fi trebuie decât să convoace ceea ce acum se cheamă CSAT. Rolurile erau foarte clare. Responsabilitatea era a Executivului, nu al preşedintelui", a completat analistul politic. 

"Este bine că încearcă să se lămurească şi să aflăm adevărul. Dar eu nu cred că până peste vreo 30-40 de ani, când se vor deschide arhivele, noi nu vom putea şti mai mult decât ştim acum", a afirmat acesta.

Analistul politic a spus că ancheta trebuia făcută în primii ani şi că nu crede că toţi care au ieşit în stradă erau mari anti-comunişti şi că erau toţi erau oamenii de ştiinţă, de carte, cu doctrina la ei.

Iosif Boda a mai afirmat că Ion Iliescu ar trebui să se retragă din PSD, să "închidă total de această etapă", iar PSD-ul ar trebuie să se rupă de trecut.