MENIU

Ion Cristoiu, despre Mineriade: Iliescu și Roman trebuie întrebați de ce nu au luat o măsură, măcar

Jurnalistul Ion Cristoiu a precizat la Jocuri de Putere, că în timpul Mineriadei din iunie 1990, era în București, în seara zilei de 13 iunie fiind lovit de un parașutist, după ce a plecat de la Ministerul de Interne. Pe de altă parte, Cristoiu a precizat că adevărata ”cheie” a mineriadelor stă în tragerea la răspundere a lui Ion Iliescu și Petre Roman pentru faptul că nu au luat nici măcar o măsură de instaurare a ordinii publice, la venirea minerilor, deși erau abilitați să o facă. 

”În 13 iunie toata ziua am stat prin București, eram director la ZIG ZAG, seara am plecat la Ministerul de Interne și am plecat lovit în cap de un parașutist de acolo, pentru că nu plecam, mă dădeam ziarist acolo.  La un moment dat au venit parașutistii și au rezolvat repede. Pe 14 am fost la Zig Zag, am trecut prin piață care era plină de mineri s-a legat unul de mine, dar văzând că nu am barbă și aveam diplomat, a crezut că eram de la FSN și s-a intimidat când l-am întrebat ce vrea. Am vazut niște mineri conduși de general de miliție, erau coordonați”, a spus Ion Cristoiu. 

Pe de altă parte, Cristoiu a mai amintit și de prima mineriadă din iarna lui 1990, care a fost mai pașnică: 

”Explicația acestor zile 13-15 iunie 90 trebuie găsită într-o a doua venire a minerilor, cand ei au mai venit, ei au venit și pe 29 ianuarie.  Minerii au mai venit o data pe 19 februarie, a fost o demonstrație pașnică. Surprinzător, un grup a forțat intrarea în Guvern, jandarmii s-au dat la o parte, oamenii au intrat acolo l-au gasit pe Gelu Voican Voiculescu, au vrut să îl arunce de la balcon, a venit armata și s-au linsitit. A doua zi au venit minerii care au zis că au venit să vină să salveze Guvernul de unii care nu îl lasă să lucreze.(...) Ei au participat la o sedinta CPUN”, a spus jurnalistul. 

Pe de altă parte, jurnalistul a precizat că adevărata cheie o reprezintă ziua de 14 iunie, când Ion Iliescu sau Petre Roman nu au luat nicio măsură pentru instaurarea ordinii publice: 

”Avem o provocare pe 13 iunie, marea problemă este se discute urmatorul lucru: Autorităție de atunci, în frunte cu Iliescu și Roman răspundeau de ordinea publica, în România, în consecință, trebuie intrebați de ce nu au luat o masură măcar, ca să nu vină cetățeni, minerii, da, să devasteze un oraș. Ori, nu au făcut niciun gest măcar așa de formă, să duca 10 jandarmi la Gara de Nord pe 14, când veneau minerii. (...) Cheia o reprezinta 13 iunie, Iliescu a ieșit după amiază, a spus că țara este în pericol din cauza unor rebeliuni, să nu uitam că pe 13 iunie s-a anunțat că se inchide televizunea, s-a anuntat ca a intrat unul cu capul spart. S-a închis emisia. Diversiunea a constat în crearea unei diversiuni pe 13 iunie, si minerii care nu trebuiau chemati, ei s-au uitat la televizor, si au vazut că arde Bucurestiul. Atunci sigur că au venit minerii să apere pe Iliescu, de bandele de legionari”, a mai spus Cristoiu la Jocuri de Putere.