MENIU

Iohannis: Raportul MCV confirmă progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul MCV, arată progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei, precum și "angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției".

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază că Raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil.

Președintele României constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei. Aceste evaluări se regăsesc şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie a.c.

Raportul dat publicității astăzi de către Comisia Europeană arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate au continuat să obțină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităților române și determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească.

Preşedintele României susține cu aceeași hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei și își exprimă convingerea că anul 2016 va consolida progresele înregistrate, în beneficiul cetăţenilor", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

Guvernul român crede că monitorizarea Comisiei Europene nu mai este necesară

 
 
 

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru 2015 a fost dat azi publicității. Comisia Europeana a apreciat tendința pozitivă a luptei anticorupție, dar a adus obișnuitele critici Parlamentului. Comisia UE amintește și de atacurile lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu la adresa Justiției, precum și de presiunile exercitate asupra unor judecători ai Curții Constituționale.

Guvernul consideră că monitorizarea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție nu mai este necesară. Poziția a fost exprimată miercuri, după lansarea ultimului raport, apreciat de Executivul de la București drept "pozitiv".

"Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) publicat astăzi de Comisia Europeană reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate.

Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupției, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităților române, de exemplu, în structura Strategiei Naționale Anticorupție.

Reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare și verificare. Angajamentul Guvernului de a îndeplini aceste obiective, în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români, este unul puternic şi fără echivoc", precizează Guvernul într-un comunicat.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis raport MCV