MENIU

Iohannis: Nu ne vom lăsa până când legea amnistiei și grațierii nu va pica

Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, a acuzat, joi seară, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, moderată de Rareș Bogdan, că ”PSD dorește, în continuare, legea amnistiei și grațierii” și a subliniat că ”PNL și PDL nu se vor lăsa până când acest proiect nu va fi introdus pe ordinea de zi și până când nu va pica”.

”Noi de luni de zile cerem și încercăm să se pună pe ordinea d zi, în Camera Deputaților, această lege a amnistiei și grațierii, tocmai pentru ca să fie picată, să terminăm discuția cu această lege dorită de PSD. Au încercat să o introducă și vă amintiți că noi atunci, PNL, am stopat-o. Acum, luni, când a venit PSD așa, de fațadă, în Parlament, să se afișeze că ei sunt acolo, ai noștri au încercat să o pună pe ordinea de zi. Bineînțeles că a picat la vot, introducerea pe ordinea de zi. Când a trebuit să se voteze pentru încuviințare, PSD s-au volatilizat, cu prim-ministru cu tot, nu a mai fost cvorum să voteze speța Diniță. PSD dorește, în continuare, această lege. Are foarte mulți oameni, cu probleme penale. Ar fi o greșeală enormă. România nu are nevoie de o lege a aminsitiei și gratierii, ci de o justiție independentă și fermă (...) Ca președinte nu pot să introduc un proiect pe ordinea de zi, dar PNL nu se va lăsa până când acest proiect nu va fi introdus pe ordinea de zi și până când nu va pica”, a subliniat Klaus Iohannis. 

În ceea ce privește inițiativa legislativă de modificare a Codului Penal, venită din partea senatorului social-democrat Șerban Nicolae, care ar prevede pedeapsa cu închisoarea de la șase luni până la trei ani pentru cei care divulgă informații, din dosarele penale, care nu au caracter public, Klaus Iohannis a evidențiat că ”PNL și PDL nu sunt de acord cu această lege”.

”Eu nu sunt de acord cu această lege, cum nici PNL, nici PDL nu suntem de acord cu aceasta.Și este curios... și stăm să ne întrebam așa, oare, Victor Ponta și PSD își doresc o Românie în care corupții să devină lideri și jurnaliștii încarcerați? Asta votează PSD? Asta vrea să ne aduă președintele Victor Ponta? De asta e împins, în față, Victor Ponta de partidul PSD, ca să îi scoată pe corupți din închisori și să îi amnistieze pe cei care sunt acum cercetați? Trebuie să ne întrebăm dacă asta își doresc dânșii. Fiindcă, altfel, cum sa înțelgem o astfel de lege, dacă nimeni nu mai vorbește despre ce se întâmplă, cred că opinia publică are dreptul să știe dacă un politician corupt e cercetat”,

În acest context, întrebat cum va garanta independența justiției, Klaus Iohannis a răspuns:

”Rolul președintelui, aici, este unul foarte important. În primul rând, președintele trebuie să își dorească să garanteze independeța justiției și statului de drept, în România, să se abțină de la imixtiuni și să se asigure că nu există imixtiuni instituționale din altă parte. Și Parlamentul are rolul clar, în acest context, de aceea este important să nu apară astfel de legi, cum este legea amnistiei și grațierii”, a mai spus Klaus Iohannis.