MENIU

Iohannis critică Guvernul: Nimeni din UE nu își mută ambasada. Nu comparăm România cu SUA

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a taxat, din nou, dur, intenția Guvernului de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Șeful statului a spus legat de memorandumul din şedinţa de Guvern privind mutarea ambasadei din Ierusalim, că a înţeles că Executivul a vrut de fapt o platformă de discuţie. Preşedintele spune că nu a primit până acum memorandumul. ”Nimeni din UE nu isi muta ambasada. Nu putem compara România cu SUA”, a spus președintele, aflat la o plimbare, prin București.

"Am avut o discuţie destul de lungă şi am discutat cu mai multă lume. Înţeleg acum că Guvernul a vrut de fapt să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lung[. Noi trebuie să respectăm legislaţia . Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Şeful statului spune că memorandumul adoptat în Guvern nu a ajuns deocamdată la preşedinţie. "Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. SUA e cea mai mare putere politică şi economică şi are o abordarea care le aparţine. Noi avem o abordarea de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (...) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare", a mai spus Iohannis.

Iohannis, după ce Dăncilă nu i-a răspuns la telefon: ”Dacă era un domn prim ministru spuneam ceva..”

Reamintim că vineri, președintele României Klaus Iohannis a criticat decizia Guvernului de începere a demersurilor de mutare a ambasadei din Israel la Ierusalim. Decizia a fost anunțată joi seară de președintele PSD Liviu Dragnea, după ce, în mod bizar, purtătorul de cuvânt al guvernului spunea că nu știe nimic despre un eventual memorandum în acest sens. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seara, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană. Suntem practic a doua ţară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen şi scurs, şi mediu şi lung pentru România. Trebuie să folosim această şansă uriaşă”, a declarat Liviu Dragnea, la un post TV. 

Conflict între Iohannis și Guvern, instigat de Dragnea, pe tema mutării ambasadei la Ierusalim