MENIU

Iohannis, nemulțumit de Legea prin care Avram Iancu are titlul de „Erou al Naţiunii Române”

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o cerere prin care solicită reexaminarea Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru ”viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.  Menționăm că inițiativa legislativă a aparținut Senatului, și datează din martie 2014, inițiatori fiind Crin Antonescu și Theodor Atanasiu.

În cerere se precizează că în pofida respectului ce i se cuvine lui Avram Iancu, pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate.

”Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru națiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât și pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate”. 

Mai mult, se precizează că recunoștința și respectul ce le impun o personalitate de amplitudinea lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic și cu atât mai puțin politic,  întrucât ”legea și-ar pierde rațiunea”:

”Așadar, considerăm că recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc”.

Spre final, se mai stipulează că cinstirea memoriei celor care au contribuit la afirmarea identității naționale poate fi, însă, adoptată de Parlament, dar este necesară o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ. În acest sens se precizează că pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn”.

”O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român. În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuţia celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu”, se mai arată în cererea de reexaminare.