MENIU

Iohannis, îngrijorat de starea Muzeului de Istorie a României: Acest simbol se găsește în pericol

<p>Iohannis, &icirc;ngrijorat de starea Muzeului de Istorie a Rom&acirc;niei: Acest simbol se găsește &icirc;n pericol</p>

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, că este îngrijorat de faptul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, în condiţiile în care specialiştii spun că această clădire nu ar rezista satisfăcător unui seism important, informează Mediafax. 

Sunt îngrijorat de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, specialiştii ne spun că Muzeul nu ar rezista satisfăcător unui seism important , că nu asigură o conservare şi prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să o facă. De fapt starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii”, a precizat şeful statului.

Mai departe, Iohannis a subliniat importanța pe care o constituie Muzeul Național de Istorie a României prin prisma documentelor adăpostite, "chei de boltă ale statului român modern", amintind, aici, de originalele Declaraţiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 şi a Constituţiei Regatului României, din 1923, la care a avut acces, cu ocazia acestei vizite.

”Muzeul Naţional de Istorie a României este depozitarul tezaurului istoric şi al mărturiilor fundamentale ale ţării (...)Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern, păstrate în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României. Din păcate, ca şi multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu şi parţial”, a spus Iohannis, precizând că ”de 15 ani, Muzeul Naţional de Istorie a României trăieşte doar din expoziţii permanente”.

Totodată, potrivit lui Klaus Iohannis, ”nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale, constituţionale”, adăugând că ”fără a fi susţinute de mecanisme de sprijin ale creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei”.

Mai multe pe Mediafax.