MENIU

Iohannis, în numele președinției UE: Londra să își clarifice poziția. Acordul nu va fi renegociat

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că UE 27 așteaptă poziția guvernului britanic după respingerea acordului privind Brexit-ul. ”Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinție a UE”, a subliniat Iohannis.  

Președintele Klaus Iohannis a vorbit în numele președinției române a UE, după respingerea acordului privind Brexit-ul în parlamentul Marii Britanii, spunând că guvernul de la Lobndra trebuie acum să își clarifice poziția. 

Iohannis a subliniat că UE 27 este unită și că acordul respectiv nu va fi renegociat. 

”Consider că acest acord este unul bun, care garantează, dacă în final va fi aprobat, o retragere ordonantă a Marii Britanii și permite construirea unei relații viitoare în condiții bune”, a spus președintele.

”Guvernul Marii Britanii trebuie să își clarifice poziția. Trebuie să știm ce se va întâmpla în Marea Britanie. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce la aprobarea acestui acord. Ar fi soluția cea mai bună. Pe de altă parte, UE, formată din cei 27, e pregătită și pentru altă variantă. Multă lume s-a întrebat adacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferit în UE 27. Pot să spun că noi suntem uniți, nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord negociat îndelung și aprobat nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebui nimeni să intre în panică și nu e cazul să ne aruncăm pe scenarii diferite”, a spus Iohannis.

Președintele a subliniat că România este pregătită. ”Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinție a UE”, a spus el.

”Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea britanie și își pun întrebarea: ce se întâmplă cu aceștia. Dacă se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Însă noi suntem pregătiți pentru negocieri care pot fi duse și în alte scenarii. La acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem pregătiți, vom avea soluții”, a întărit Iohannis.

 

 

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis preşedinţia UE Brexit