MENIU

Klaus Iohannis a ajuns la arhivele CNSAS: "Este nevoie de un muzeu al comunismului"

<p>Iohannis: &Icirc;n dosarele CNSAS se află memoria comunismului. Nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere</p>

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, luni dimineaţă, la depozitele de arhivă ale CNSAS, aflate în Popeşti Leordeni. Cu această ocazie, şeful statului şi-a exprimat dorinţa de a deschide un muzeu al comunismului.

"Am dorit să fac o vizită la arhivele CNSAS fiindcă aici se găsește documentarea pentru o parte foarte importantă din istoria noastră. Sunt foarte bucuros că am fost așteptat de conducerea CNSAS, care mi-a prezentat foarte multe lucruri interesante, modul în care este construită și exploatată această arhivă, cât și problemele cu care se confruntă. Cu siguranță că multe dintre aceste probleme pot fi relativ ușor rezolvate. Am înțeles că și aici avem de-a face cu o problemă de fonduri și cred că aceasta este una dintre problemele care se pot rezolva relativ ușor, pentru a permite modernizarea arhivei și eficientizarea muncii atât a oamenilor care se ocupă în mod curent de arhivă, cât și a cercetătorilor care vin să studieze anumite spețe. Este un lucru care se leagă de o idee de-a mea un pic mai veche, dacă pot să spun veche în ghilimele. Am enunțat acum câteva luni de zile un concept la care țin în continuare, un muzeu al comunismului în România, și cu siguranță această arhivă va contribui și cu piese la acel muzeu, dar și cu concepte și cu concluzii", a spus șeful statului, după ce a vizitat depozitele de arhivă ale CNSAS din Popești-Leordeni.

El a precizat că a convenit cu conducerea CNSAS să primească un memoriu cu cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția, urmând ca apoi să aibă loc o întâlnire cu privire la cele semnalate, scrie AGERPRES.

"Mi se pare foarte important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă. Am spus și, din păcate, după ce am aflat astăzi, pot să reafirm: nu am reușit să cunoaștem destul de bine istoria noastră recentă, vorbesc aici de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atentă și, în final, de o reconciliere a noastră cu istoria noastră recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat acum și fără această etapă este greu de crezut să putem să trecem pur și simplu mai departe", a conchis șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a afirmat, duminică, într-o postare pe pagina personală de Facebook, că "arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru", unde se află "memoria comunismului" pe care "nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere".

"Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați. Mâine voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni. CNSAS deține, după Germania și Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste. În aceste dosare se află memoria comunismului și nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuție importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timișoara imediat după alegeri", a scris, pe pagina personală de Facebook, Klaus Iohannis.