MENIU

Klaus Iohannis cere scuze publice comunităţii evreieşti, după episodul cu "Dragnea şi evreii"

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a cerut după ce anterior a rostit fraza "Cine ştie ce înţelegere are domnul Dragnea cu evreii". Astfel, preşedintele a spus că nu consideră că sintagma este de natură să jignească comunităţile de evrei şi a punctat că "este caraghios şi deplasat ca eu să fiu acuzat de antisemitism".

"Nu ştiu pe ce se bazează aceste critici, în afirmatia mea nu am folosit noţiuni peiorative, dar dacă cineva s-a simţit ofensat, îmi cer scuze faţă de aceştia, iar declaratia nu a fost o declaraţie, ci o întrebare retorică şi cât am spus, atât am vrut să spun (...) În niciun caz întrebarea nu a fost cu iz de a jigni comunităţile evreieşti sau statul Israel. Intrebarea mi-am pus-o pentru că o persoană din România s-a dus în acea ţară nu ştim de ce, se întâlneşte nu ştim cu cine şi nu ştim ce înţelegeri vor face", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bacău.

Şeful statului l-a criticat şi pe Liviu Dragnea că a comentat situaţia ambasadei din Israel. "Tocmai de aceea vizita acelui personaj nu a fost mediatizată deloc, mi-am pus şi eu ca şi alţi politicieni întrebarea ce înţelegeri ar putea să facă. Întrebarea retorică nu era cu iz de a jigni", a mai spus Iohannis.

Anterior, peşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles că are dubii cu privire la demersurile pe care Liviu Dragnea le poate face în vizita pe care o face în Israel. "Cine ştie ce întelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii acolo", a spus preşedintele, retoric.

Ştiti, această vizită pe care o face premierul, şi se pare si preşedintele camerei in Israel, are cateva ciudatenii, una din ele este ca nu au venit la discutii, nu au plecat cu un mandat, au vorbit strict pentru Guvern, şi nu pentru România. M-a îngrijorat secretomania, nu am mai pomenit ca un premier sa plece si să anunte seara tarziu că pleacă. Mai  mare secret a fost la Liviu Dragnea,  s-a aflat ca pleacă acolo abia dupa ce a ajuns, cine stie ce intelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii acolo. Sper ca dupa ce se intoarce sa aibă bunul simţ şi să spună ce a făcut acolo", a spus preşedintele la Bacău. 

Întrebat despre demersurile pe care Liviu Dragnea le face pentru a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, Iohananis a spus: "Imi imaginez ca domnul Dragnea a vorbit dmineata în faţa oglinzii şi s-a consulatat".

Iohannis: Dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele republicii! Răspund de politica externă"