MENIU

Iohannis: Discuția pe tema regionalizării trebuie reluată. Constituția trebuie revizuită

<p>Iohannis: Discuția pe tema regionalizării trebuie reluată. Constituția trebuie revizuită</p>

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi seară, în cadrul primului interviu televizat, la o lună de mandat, la Realitatea TV, că, în viziunea sa, discuția privind proiectul de regionalizare și descentralizare a României ar trebui reluată. De asemenea, Iohannis este de părere că "merită reluată discuția pe revizuirea Constituției".

“Eu cred că discuția trebuie reluată. Regionalizarea poate fi o măsură care să ducă la modernizarea României. Dacă prin regionalizare se obține o administrație mai eficientă, o modernizare a administrației și se obține o dezvoltare economică, atunci merită făcută. Dar această chestiune trebuie discutată în public. Trebuie să avem mult mai multe discuții cu actorii implicați (...) Personal, da, sunt de părere că merită discuția pe regionalizare și descentralizare”, a declarat Iohannis.

În viziunea președintelui, numărul entităților administrative este prea mare, iar măsurile de eficientizare, în acest sens, vor trebui găsite “împreună cu oamenii”.

“Reforma în administrația publică se poate face împreună cu discuția pe regionalizare și pe descentralizare și dacă vorbim de numărul de entități administrative, da, eu cred că avem multe. Prea multe, este ineficient și va trebui totuși să găsim căi de eficientizare împreună cu oamenii. O cale greșită ar fi să se formeze o echipă de specialiști să vină să propună să se impună legea fără să se discute cu oamenii. O astfel de abordare ar fi contraproductivă și nu ar duce niciunde, fiindcă ar fi respinsă de jos. De aceea, și aici, același lucru: trebuie să începem discuția, să aducem argumentele admistrative și științifice, să lăsăm discuția să meargă în profunzime, iar, după aceea, să culegem concluziile”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, întrebat dacă ar trebui reînființată comisia de revizuire a Constituției, Iohannis a răspuns:

“Da, este chiar obligatoriu fiindcă anumite lucruri care, de facto există, nu sunt prinse, înc în Constituție și, din acest punct de vedere, Constituția trebuie revizuită. Dar, cu această ocazie, dacă toate partidele se înțeleg, ea poate fi chiar modernizată. Și acest demers este, tehnic, tot o revizuire a Constituției (…) Iarăși, nu aș vrea să vin eu să spun ce ar trebui schimbat. Părerea mea este că merită reluată discuția pe revizuirea Constituției și dacă există înțelegere între actorii politici, cu siguranță, rezultatul poate să fie o Constituție mai bună”, a afirmat Klaus Iohannis.