MENIU

Iohannis, despre Codurile Penale: Este inadmisibil ca unele modificări să fie date cu destinație!

Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură după ce PSD-ALDE a depus cele trei proiecte pentru modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a punctat că este inadmisibil ca unele prevederi să fie date cu destinație pentru persoane care ocupă vremelnic funcții în Parlament. Precizarea șefului statului vine în contextul în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar urma să beneficieze de anumite prevederi care i-ar avantaja.

“Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiind că e nevoie de o oarecare modificare a legislației, punere în acord cu decizii ale CCR și în unele puncte chiar cu legislația europeană. Aceste propuneri sunt bune și cred că Parlamentul le va prelucra și va introduce aceste chestiuni. Alte propuneri care au fost făcute nu vreau să detaliez acum în acest cadru, sunt total inacceptabile și cre că discuția parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuție și care trebuie să iasă din discuție. Un principiu, însă, cred că trebuie să îl înțeleagă toată lumea: este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinație pentru unele persoane care vremelnic ocupă poziții de decizie chiar în Parlament”, a spus președintele, la Cotroceni.

Reamintim că Florin Iordache a negat joi că vreo modificare adusă Codurilor Penale l-ar viza direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinând că aceste pachete de legi sunt făcute pentru întreaga societate. În plus, el a susţinut că articolul privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat deoarece se amesteca cu abuzul în serviciu, iar acesta din urmă ar trebui adoptat fără prag valoric. Comisia specială pentru legile justiţiei a decis, joi, reluarea discuţiilor privind modificarea codurilor penale pentru 2 mai, ora 12.00. Până atunci asociaţiile de magistraţi vor putea face propuneri privind proiectul de lege.

Printre modificările codurilor penale propuse de Comisia Iordache există un articol care introduce un nou motiv pentru revizuirea sentinţelor definitive şi rejudecarea proceselor. Acesta este: nemotivarea sau nesemnarea motivării sentinţei de către judecătorul care a dat decizia definitivă. Iar conform modificărilor, pe viitor într-o astfel de situație procesul trebuie obligatoriu rejudecat. Un lucru important - Livia Stanciu, judecătoarea care a condus completul de judecată în dosarul Referendumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare, s-a pensionat înainte ca sentinţa să fie redactată, astfel că motivarea a fost semnată de succesoarea sa - Cristina Tarcea.

Alte schimbări importante îi vizează pe denunțători. Aceștia vor beneficia de impunitate pentru dare de mită sau cumpărare de influență doar dacă denunță că au oferit bani pentru diverse avantaje în termen de cel mult șase luni de la fapte. Iar actuala prevedere care le înjumătățește pedepsele dacă fac un denunț s-ar putea aplica, pe viitor, doar dacă denunțul este făcut în șase luni de la faptă, indiferent care este aceasta.

Parchetele nu vor mai avea voie să comunice informații despre dosare, iar procurorii trebuie să fie atenți să nu audieze o persoană mai mult de șase ore. Tot șase ore trebuie să aibă la dispoziție avocatul pentru a studia un dosar înainte de judecarea cererii de arestare a clientului. Sechestrul nu poate fi menținut mai mult de trei ani, termen care nu există în prezent, iar procurorii trebuie să știe exact ce caută la percheziție, pentru că nu vor putea folosi în dosare decât acele probe pentru care au avut mandat de ridicare. Dacă la percheziții găsesc și alte indicii, trebuie să ceară un nou mandat.

DOCUMENTE. Cum vrea PSD-ALDE să modifice Codurile Penale. Infractorii ies și mai ușor din închisoare