MENIU

Iohannis, de Ziua Europei, la Cotroceni: România e conectată definitiv la un set de valori

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost, luni, gazde ale recepţiei organizate la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei. Evenimentul a fost organizat la Palatul Cotroceni, unde șeful statului a petrecut mai multe ore alături de sutele de invitați.

Cu această ocazie, Șeful statului a ținut un discurs despre rolul Uniunii Europene în devoltarea economico-democratică a statelor membre, implicit și a României.

Klaus Iohannis a vorbit despre valorile europene, adoptate odată cu semnarea Declaraţiei rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care a pus bazele Comunității Europene, si la care România este conectată în permanență.

”Toate marile acte politice încep cu o declarație care exprima o viziune si creaza o noua realitate. Cu aceasta viziune si-a inceput Schuman declaratia cand a creat Comunitatea Europeana. Uniunea Europeana asa cum o cunoastem astazi este rezultatul unei viziuni care a tinut pasul cu realitatea. Circumstantele istorice sunt diferite, provocarile altele, ratiunea de a fi a Uniunii Europene a ramas neschimdata, nevoie de pace si prosperitate”, a declarat președintele României.

”Pentru cetatenii de azi ai Europei a trai in pace si prosperitate este un lucru firesc, aproape de la sine inteles, dar aceste realizari nu s-au nascut brusc, fara efort (...) La 66 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman se cuvine sa ne aplecam din nou in fata acestor cuvinte si sa le redescoperim semnficatia”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis este de părere că printre marile amenintari la proiectul se numara neincrederea, resemnarea si scepticismul. Potrivit acestuia, ultimul an a fost unul dificil pentru Uniunea Europeana. ”Criza refugiatilor a fost un test pe care UE nu are voie sa-l rateze si care afecteaza intreaga constructie. Romania isi pune la dispozitie expertiza si resursele pentru rezolvarea acestei crize”, a mai adăugat Șeful statului.

Mai multe articole despre:
discurs recepţie Ziua Europei Klaus Iohannis