MENIU

Iohannis anunță încă o rundă de consultări. Nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă, vineri seară, la Palatul Cotroceni, după consultările cu reprezentanții societății civile. "În această etapă am putut să constat că nu e nevoie de o simplă schimbare de Guvern, e nevoie de o schimbare complexă în politica românească. Toți așteaptă să vină în față politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupția, care nu au fost urmăriți penal", a spus Iohannis. În ceea ce privește consultările cu reprezentanții partidelor politice, Iohannis a punctat că "nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru", ceea ce reprezintă "o noutate pentru politica românească". Totodată, Iohannis a precizat că a convenit cu fiecare grup în parte că "o singură rundă de consultări, de data asta, nu e suficientă" și a promis că va ieși în piață.

"Am terminat prima runda de consultari nu spun consultari cu partidele pentru ca de data asta consultarile au avut un specific aparate. Ma voi referi prima data la aceasta ultima intalnire care mi s-a parut foarte buna, cu oameni care au venit cu idei foarte bune, abordari care pentru mine in aceasta etapa sunt un real folos. Voi prelua buna parte din aceste idei si le voi duce inspre partidele politice.

Așteptările sunt multiple si cu siguranta toate sunt îndreptățite. In aceasta etapa am putut sa constat ca nu e nevoie de o simpla schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexa in politica romaneasca. Toti asteapta sa vina in fata politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu coruptia, care nu au fost urmariti penal. Aceste lucruri sunt clare si au fost bine intelese si de liderii politici cu care m-am intalnit in aceste zile. Le-am promis ca voi merge dar nu voi anuntat nici ora, nici macar ziua, pentru ca nu vreau sa fac din asta un eveniment media, ci vreau sa merg si eu sa vorbesc cu oamenii simpli din piata sa imi spuna ce asteapta de la mine si de la clasa politica.

Toata lumea a inteles ca e mai mult decat o schimbare de Guvern si ca piata asteapta schimbari in abordarea politica, mai multa curatenie, mai multa seriozitate. Aceste lucruri au fost bine intelese. Am constatat pentru ca s-au facut declaratii dupa fiecare runda de consultari ca nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru. Este o noutate pentru politica romaneasca. Cu fiecare grup in parte am convenit niste lucruri: o singura runda de consultari de data asta nu e suficienta pentru ca situatia e speciala. Nu este nici pe departe suficient un nume, ba dimpotriva a veni cu un nume e relativ simplu. Ceea ce vrem sa facem este sa ne intelegem asupra unei abordari. Prima data sa stim cum abordam chestiunea.

Concluzia mea din aceasta prima runda de consultari este ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate, majoritatea sunt dispusi sa discute despre un Guvern tehnocrat, despre un Guvern politic. Este o noutate, de aceea niciun partid nu a venit cu o propunere de prim-ministru. Aceste concluzii cat de simple suna sunt foarte importante si trebuie in continuare discutate si negociate. Indiferent in ce varianta vom merge mai departe, este evident ca trebuie sa se inteleaga partidele politice asupra unui program minimal.

Eu sunt optimist. Voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare si cred ca e posibl ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem o concluzie cu care sa vin in fata publicului", a spus Klaus Iohannis.


Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis declaraţii de presă