MENIU

Klaus Iohannis cere, de urgență, vot anticipat şi prin corespondenţă

<p>Klaus Iohannis</p>

Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale, astfel încât românii ''să nu mai fie batjocoriţi" la urne. În declaraţia de presă susţinută miercuri, şeful statului a precizat că dacă situaţia o va impune, va solicita chiar convocarea unei sesiuni extrordinare. 

În prima ieşire publică după respingerea moţiunii de cenzură a Opoziţiei, şefulu statului a anunţat că a trimis Guvernului şi celor două camere ale Parlamentului o scrisoare în care cere măsuri de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale.

”Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repede niciodată. Foarte mulți nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație întâlnită cu precădere în străinătate. Dreptul de vot este unul fundamental și a fost câștigat cu mari sacrificii de poporul român. (...) Indiferent de contextul politic toate instituțiile abilitate ale statului au obligația să ia toate măsurile pentru a identifica factorii care au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri și toate tipurile de referendum, cu posibilitatea ca în viitorul apropiat să se aprobe un Cod Electoral", a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat şi care ar fi paşii ce trebuie urmaţi urgent:

- Guvernul să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare;

- partidele să depună toate eforturile pentru ca proiectul să îndeplinească toate exigențele electorale.

Dacă este cazul, a afirmat şeful statului, este posibil chiar să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare a legislativlui, pentru adoptarea rapidă a acestor modificări, astfel încât acestea să poată fi aplicate chiar la scrutinul prezidenţail de la sfârşitul anului.

Mai multe articole despre:
Klas Iohannis