MENIU

Iohannis, către parlamentari: Două lucruri fundamentale încă lipsesc, dezbaterea și rigoarea

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, în cadrul discursului susținut de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, lipsa dezbaterii și a rigorii în ceea ce privește adoptarea legilor. "Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi și aceasta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba", a subliniat Iohannis.

"România puternică în Europa și în lume este mai mult decât un deziderat, este un proiect național pe care îl construim deja. Restabilirea normalității în politica internă a însemnat și un alt tip de raportare la Constituție și la legi. Pe acest fond, am recurs la mecanismele permise de legea fundamentală: cererea de reexaminare sau sesizarea CCR. Mă bucur să constat că în cazuri importante, precum Codul Fiscal, a existat disponibilitatea de a se apleca mai cu atenție asupra textului legii. Sunt dator să vă spun că două lucruri fundamentale încă lipsesc: dezbaterea și rigoarea.

Legi importante au intrat în atenția publică abia după adoptarea lor, ceea ce nu servește nici Parlamentului, nici publicului. În alte situații, am fost nevoit să sesizez CCR nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare în respectarea principiilor. La începutul sesiunii am vorbit despre așteptarea generală ca legile să fie mai clare și să nu se schimbe frecvent. Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi și aceasta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba. Sunt convins că Parlamentul poate și trebuie să raspundă acestei așteptări prin mai multă dezbatere și prin mai multă rigoare", a declarat Klaus Iohannis. 

 

 

Iohannis: "Îmi doresc o creștere economică nu doar în termeni statistici". Ce așteaptă de la Guvern

 

Iohannis: Trebuie să reconstruim încrederea oamenilor în politică. Vreau o guvernare responsabilă

 

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, miercuri, Parlamentului într-un discurs ce marchează un an de la preluarea mandatului de şef al statului. În fața plenului reunit al legislativului, Iohannis a făcut un bilanț al anului 2015, în ceea ce privește principalele măsuri politice care au fost adoptate în plan intern și extern, și a enunțat direcțiile pe care dorește să le urmeze România în anul care urmează. "Corupţia poate ucide! Aceasta este prima lecție a anului 2015. Cea mai tragică lecţie a anului se numeste Colectiv. A doua lecţie e legea schimbării. Nu una de moment, ci de o schimbare profundă a politicului. Marea miză a anului 2016 este reconstrucţia încrederii în politică", a subliniat șeful statului.