MENIU

Ioana Petrescu: Moțiunea simplă este o sinteză de metafore

<p>Ioana Petrescu, fost ministrul rom&acirc;n de Finanțe, consilier al primului ministru</p>

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că moțiunea simplă "Ministerul MTO - minciună, taxare, oprirea economiei" este o sinteză de metafore fără nicio legătură cu realitatea.

"De la început, vă spun direct, sunt un ministru tehnocrat, nu am timp și nu mă implic în disputele electorale. Îmi pare rău să constat că rațiunile strict electorale diluează dezbaterea parlamentară. Aș putea să înțeleg rațiunea, fie și electorală, a unei dezbateri, dacă aceasta ar avea în spate idei, programe, viziune și nu doar retorică. Din punctul meu de vedere această moțiune este o sinteză de metafore, 12 pagini de interpretări proprii, fără corelare cu indicatorii macroeconomici, cifre adunate aritmetic, astfel încât să rezulte concluzii personale. Refuz să intru în acest joc, metaforele și impresiile spumoase nu aduc niciun beneficiu mediului de afaceri, nu relaxează fiscalitatea și nici nu dau un trai mai bun oamenilor. Descrierea pe care o faceți în textul moțiunii nu are nicio legătură cu realitatea", a spus Ioana Petrescu la dezbaterea moțiunii simple.

Ea a făcut în continuare o "prezentare realistă" privind evoluția economiei și a arătat că industria românească înregistrează printre cele mai mari creșteri din UE — 8,5% pe primele 7 luni ale acestui an, că exporturile continuă să crească — 4,8 miliarde de euro din mărfuri exportate numai în luna iulie, iar creșterea economică din primul semestru, de 2,4%, este de trei ori mai mare decât cea din zona euro care este numai de 0,7%.

"Cu aceste cifre în față mai puteți afirma că în economia românească nimic nu se mișcă? Este o dezinformare gravă faptul că prognozele optimiste de la începutul anului au fost vorbe goale și că realizările din primul semestru sunt cu mult sub previziunile autorităților de 3,5% pe an. Aș vrea să reamintesc că în raportul privind situația macroeconomică pe anul 2014 care a însoțit în Parlament proiectul de lege privind bugetul de stat care a fost votat de Parlament în decembrie 2013 se precizează că scenariul de prognoză prevede o creștere a PIB de 2,2%, după aflarea rezultatelor bune din 2013 estimările nu s-au schimbat, Guvernul a stabilit prin programul de convergență 2014—2017 care a fost aprobat și trimis la Comisia Europeană ca obiect de creștere economică pentru 2014 doar 2,5%. Comparația cu creșterea economică din primul semestru de 2,4 credem că nu mai necesită alte comentarii cu privire la mistificările autorilor acestei moțiuni", a mai menționat ministrul de Finanțe.

Camera Deputaților dezbate moțiunea simplă "Ministerul MTO — minciună, taxare, oprirea economiei".