MENIU

Ioana Mihăilă, primele declarații: „Cel mai frică îmi este că nu voi apuca să finalizez reformele pentru care am venit la minister!”

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății. Foto/Inquam

Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, la prima sa conferință de presă, că se teme că nu va apuca să finalizeze tot ce și-a propus. Ea spune că l-a sunat pe Vlad Voiculescu, ca să-l întrebe dacă crede că va rezista în funcția de ministru, iar acesta i-a spus că speră că da.

Ministrul Sănătății a spus că a avut o relație bună cu Vald Voiculescu și speră să lucreze bine și cu premierul. Ioana Mihăilă a ținut să precizeze că nu va șterge cu buretele aspirațiile avute în comun cu Vlad Voiculescu, însă a subliniat că perioada care urmează este cu Ioana Mihăilă, iar mandatul este al său.

„Am venit aici ca să fac treabă. Am lucrat bine cu Voiculescu și sper să lucrez bine și cu premierul Cîțu. Nu voi șterge cu buretele aspirațiile comune cu Voiculescu. Perioada ce urmează este cu Ioana Mihăilă, iar mandatul este al meu. Totuși, l-am întrebat dacă el crede că voi „supraviețui” și mi-a spus că speră că da. Cel mai frică îmi este că nu voi apuca să finalizez reformele pentru care am venit aici”, a declarat Ioana Mihăilă.

„Avem 330 de milioane de euro destinați asistenței prespitalicești, folosiți pentru caravane sau cabinetele medicale. Este, de asemenea, pregătită o reformă a managementului în spitale. E nevoie de oameni bine pregătiți în funcții de conducere. Vom continua concursurile reale la casele de sănătate județene și vom organiza concursuri corecte și pentru celelalte forme de management din deconcertate.

Multe proiecte au început în mandatul lui Vlad Voiculescu, le voi continua fără ezitare. Reforma și transparența sunt parte a programului de guvenare, iar eu voi prezenta toate datele publice relevante. E o datorie față de cetățeni. Suntem încă într-o criză sanitară, dar prin efoeruri comune, sistemul de sănătate va ieși mai puternic din pandemie.

Principala problemă actuală este că nu avem destule paturi ATI. Numărul de cazuri a scăzut cu 10% în ultima săptămână, așa că ne așteptăm ca solicitările pe paturile ATI să nu mai crească. Cred că, împreună cu managerii de spital ne vom adapta și la pacienții Covid, dar și la cei cu alte patologii.

Comunicarea publică trebuie făcută responsabil și eficient atât noi, cât și de presă, altfel mesajele sunt greșit transmise. Echipa mea e în curs de formare și va fi în curs de consolidare. O parte dintre medicii care au fost alături de Andreea Moldovan rămân, sper să nu existe mari fracturi în gestionarea  pandemiei”, a spus Mihăilă

„Avem în plan o reorganizare și eficientizare, atât la minister cât și la DSP. Am început sub conducerea Andreei Moldovan evaluarea directă a DSP și noi o vom continua. Este nevoie acută de un departament de digitalizare”, a mai spus ministrul.