MENIU

Ioan Rus: Diaspora trebuie adusă acasă să creeze plusvaloare aici

Ioan Rus vine la Realitatea TV. Prima apariţie TV, la un an după ieşirea din viaţa publică

După ce în urmă cu un an, Ioan Rus părăsea Guvernul în urma unor declarații legate de diaspora, în acest moment acesta el crede că românii din afara țării trebuie încurajați să vină să „creeze plusvaloare în România”

Ioan Rus este de părere că dezvoltarea economică a României poate fi susținută și printr-o politică de readucere din străinătate a românilor care lucrează acolo. Fostul ministru al Transporturilor a explicat la Realitatea TV, la emisiunea Ediție Specială că o dezvoltare a capitalului românesc poate fi făcută inclusiv cu români care lucrează acum în afara țării.

„Una din marile probleme pe care le avem este că ne lipsesc circa 3 milioane de români din populația țării. Ei nu produc aici, ci produc în altă parte. Este prioritate națională diaspora, dacă putem face ceva să-i aducem acasă să facă plusvaloare aici. Ei nu pot veni perntru că aici nu au câștigurile de acolo”, a precizat Ioan Rus.

El crede că lipsa acestei plusvalori îi lipsește capitalului românesc. În aceste condiții el crede că România nu a știut cum să-și gestioneze potențialul capital.

„Românii au încercat să transfere capitalul de la singurul detinator de capital (statul - n.r), mai legal, mai ilegal, cum a fost. Nu vorbim aici despre o mare organizare exterioară împotriva nostră. Sunt mari companii care au așteptat. Cei care aveau experiența de sute de ani a capitalismului. Noi am fost mici copii în relația cu ei. Capitalul nu se ocupă de chestiuni sociale. Noi am fost victime sigure cu companiile nostre  cu cei care au avut capital. Europa băltește de bani. Banul se investește acolo unde competiția este mai slabă. Suntem în situația în care capitalul străin ... investitorii străini sunt buni și externalizează profit”, a explicat Rus la Realitatea TV. 

 

Mai multe articole despre:
null