MENIU

Ioan Rus a dat Masterplanul de Transport pe mâinile unei foste prezentatoare. Reacția Ministerului

 Dana Berinde (citynews.ro)

Guvernul PSD numește în posturile cheie persoane care nu au calificarea necesară. Un exemplu este al ministrului Ioan Rus care a numit-o in functia de sef al Biroului de implementare a master planului pentru transporturi al Romaniei pe Daniela Berinde, o fosta prezentatoare TV care i-a fost pentru cateva luni consiliera de imagine si care nu are nicio specializare in domeniu, scrie www.investigatiimedia.ro.  În replică, Ministerul Transporturilor a trimis un comunicat în care precizează că Dana Berinde a fost angajată în urma unui concurs, nefiind numită ”pur și simplu”.

Ministrul Ioan Rus a numit-o in functia de sef al Biroului de implementare a master planului pentru transporturi al Romaniei pe Daniela Berinde, o fosta prezentatoare TV care i-a fost pentru cateva luni consiliera de imagine si care nu are nicio specializare in domeniu.

CV-ul acesteia nu a fost necesar la numirea in functie, sustine Ministerul Transporturilor, intr-un raspuns adresat Centrului de Investigatii Media. Informatiile disponibile online arata ca Berinde a lucrat exclusiv in radio si televiziune.

Fostul jurnalist conduce o echipa formata din doi ingineri si patru economisti. Biroul de implementare a master planului are ca obiectiv general “planificarea, dezvoltarea, monitorizarea, administrarea şi întreţinerea master planului general de transport la nivelul infrastructurii naţionale.” Master planul reprezinta de fapt strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport din Romania pentru perioada 2014-2020, pentru implementarea lui – proiectarea si constructia efectiva de autostrazi si cai ferate – fiind estimat un buget total de aproximativ 17 miliarde de euro.

Ajuns deja la cea de-a cincea varianta, master planul urmeaza sa fie discutat in aceasta saptamana la Bruxelles pentru a doua oara de oficialii Comisiei Europene cu reprezentantii Ministerului roman al Transporturilor, mai notează sursa citată. 

Pe de altă parte, instituția condusă de Rus a trimis la rândul său un punct de vedere, după apariția articolului. Iată comunicatul trimis de Ministerul Transporturilor: 

Referitor la articolul „Master planul de transport al Romaniei pentru perioada 2014-2020, pe mâinile unei foste prezentatoare de știri TV care primește la minister și spor pentru condiții vătămătoare” publicat de către Centrul de Investigaţii Media, facem următoarele precizări:

  1. Daniela Berinde nu a fost “numită” pur si simplu în funcţia de şef al Biroului de Implementare a Master Planului General de Transport de către ministrul Ioan Rus. Doamna Daniela Berinde a susţinut un examen pentru ocuparea postului de şef birou, în cadrul Biroului de Comunicare şi Relaţii Instituţii Financiare Internaţionale, în cadrul Direcţiei Generale Managementul Fondurilor Europene, în condiţiile Legii nr. 188/1999. În baza HG nr. 21/2015, a avut loc restructurarea Ministerului Transporturilor, prin trecerea AM POST de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Fondurilor Europene. În aceste condiţii, doamna Daniela Berinde, conform Legii nr. 188/1999, a putut opta pentru ocuparea unei funcţii similare vacante  în cadrul noii organigrame a Ministerului Transporturilor, în cadrul Direcţiei Generale Management şi Strategie - şef birou  - Biroul implementare MASTER PLAN. Menţionăm că, numirea funcționarilor publici se face în condițiile Legii nr. 188/1999 prin ordin al ministrului pentru fiecare dintre aceștia.
  2. Menționăm că, ocuparea unui post în administrația publică centrală se face prin concurs organizat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici cu îndeplinirea cerințelor stabilite de legislație, prezentate în anunțurile aferente desfășurării concursului.

Biroul de implementare MASTER PLAN din cadrul Direcției Generale  Management și Strategie  gestionează la nivel administrativ  master planul general de transport la nivelul infrastructurii naţionale. Precizăm că, implementarea efectivă a proiectelor Master Planului General de Transport se realizează de către companiile din subordinea sau sub autoritatea ministerului (CNADNR, CFR Infrastructură, CFR Călători, CFR Marfă, C.N.Aeroporturi București) în coordonarea Direcției Generale Management și Strategie din cadrul Ministerului Transporturilor, se mai arată în comunicat.