MENIU

Informații explozive în scandalul din SUA: Oficiali români, sosiți la Casa Albă pe ușa din spate

Oficiali români au sosit la Casa Albă, neinvitați oficial, invocând numele ambasadorului SUA în UE Gordon Sondland. Informația a fost oferită de o fostă consilieră de la Casa Albă, în cadrul anchetei privind procedura de demitere a lui Donald Trump. În materialul din New York Times, care prezintă bizara situație, nu este precizat numele oficialilor români. 

O fostă consilieră de la Casa Albă pe probleme de politică externă a declarat că l-a considerat pe Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, drept un potențial risc de securitate națională din cauză că nu ar fi pregătit pentru această poziție, au declarat pentru The New York Times surse apropiate anchetei, potrivit G4media.ro.

Fosta consilieră, Fiona Hill, a susținut, între altele, că invitațiile făcute de Gordon la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau comunicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, notează The New York Times.

Hill nu l-a acuzat pe Sondland că ar fi acționat în mod intenționat pentru a-și pune țara în situație de risc. Dar aceasta l-a descris pe Sondland, un hotelier și donator în campania lui Trump, ca pe cineva care conduce o mașină într-o zonă necunoscută fără GPS.

Fosta consilieră la Casa Albă a mai spus că a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

Fiona Hill, care între timp a părăsit Casa Albă, este aceeași consilieră care a dezvăluit zilele trecute noi detalii despre stratagema prin care membri ai administrației Trump încercau să convingă Ucraina să îl investigheze pe fiul lui Joe Biden.

Potrivit presei americane, Hill a descris un schimb dur de replici între Bolton și ambasadorul SUA în UE, Gordon Sondland, despre rolul jucat de avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani, în tentativa de a-i convinge pe ucraineni să îl investigheze pe fiul lui Biden.

Hill a mai precizat că după acest schimb de replici, Bolton i-a cerut să raporteze avocaților Casei Albe că Giuliani, șeful de cabinet Mick Mulvaney și ambasadorul SUA în UE participau la o acțiune clandestină cu implicații penale. 

EXPLOZIV. ”Operațiunea Ucraina”, denunțată chiar din Casa Albă de fostul consilier al lui Trump