MENIU

PSD nu a pierdut majoritatea: Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

Marcel Ciolacu
Liviu Dragnea, ex-deputat
Dragnea, refuzat de ministrul Justitiei

PSD a dat miercuri primul test major în Parlament din epoca post-Dragnea! Deputaţii au decis că Marcel Ciolacu este succesorul lui Liviu Dragnea la şefia Camera Deputaţilor. 

Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților.  

Marcel Ciolacu:

Voturi pentru: 172

Voturi contra: 120

Kelemen Hunor:

Voturi pentru: 20

Voturi contra: 272

Raluca Turcan:

Voturi pentru: 100

Voturi contra: 192

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, propunerile pentru funcţia de preşedinte al forului legislativ. 

UPDATE ora 15:07 - Votul s-a încheiat.

UPDATE ora 14: 33 - A început votul pentru șefia Camerei Deputaților. 

UPDATE ora 14: 25 - Marcel Ciolacu spune că el în politică nu a avut niciodată dușmani, ci doar adversari politic. De asemenea, acesta spune că PSD-ul a făcut multe greșeli pe care el le recunoaște.

UPDATE ora 14:13 - Scandal în Camera Deputaților, în timpul discursului susținut de Raluca Turcan. Aceasta spune că nu este normal ca în Parlamentul României să se înjure de mamă și de Dumnezeu. ”Nu ați înțeles nimic din votul românilor, că dacă ați fi înțeles astăzi ați fi fost civilizați și ați lăsat opoziția să se exprime”, a completat Raluca Turcan. 

Raluca Turcan a fost rugată să încheie discursul. După aceea, reprezentanta PNL a spus că cei din PSD vor să dea din nou votul pe codurile penale și că din acest motiv vor să dețină în continuarea conducerea Camerei Deputaților. 

UPDATE ora 14:05 - PSD nu și-a asigura doar susținerea celor de la ALDE, ci și a celor de la PRO România.

Victor Ponta a primit, așadar, ”cadou” de la PSD înființarea grupului parlamentar PRO România, în schimbul susținerii lui Mircea Ciolacu pentru șefia Camerei Deputaților.

UPDATE ora 15:55 - Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu destre votul pentru șefia Camerei Deputaților. ”ALDE este la guvernare, vom da dovadă de unitate în votul de astăzi. Pentru noi este foarte important votul, am discutat despre vot și o să vedem rezultatul după vot”, a afirmat premierul.

Întrebată dacă ALDE mai susține PSD, Viorica Dăncilă a spus: ”sigur că da, am avut discuții, suntem în alianță, ne va susține”.

UPDATE Ora 12.32 - Liderul grupului PSD Alfred Simonis a cerut pauză de consultări 30 de minute. Ședința a fost suspendată. Motivul? Un deputat USR susține că ALDE nu va susține candiatul coaliție din cauza votului de la Comisia Juridică, unde Călin Popescu Tăriceanu a fost lăsat fără imunitate, vot care trebuie confirmat însă și în plenul Senatului. 

UPDATE Ora 12:30 - Liderul grupului UDMR Attila Korodi cere amânarea votului cu o săptămână

UPDATE Ora 12:00 - Dezbaterile au început

Astfel, grupurile vor depune până atunci candidaturile, iar în plen se va face o prezentare a acestor propuneri, a anunţat preşedintele interimar al Camerei, Carmen Mihălcescu.

După prezentarea candidaturilor, urmează votul.

PSD recunoaște grupul parlamentar Pro România

Premierul Viorica Dăncilă a venit miercuri la Parlament însoțită de Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru președinția Camerei Deputaților. ”Domnul Ciolacu are susținerea partidului și sperăm să fie președintele Camerei Deputaților”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în Parlament.

Dăncilă a mai spus că nu a discutat cu președintele Iohannis legat de propunerile pentru miniștrii propuși.

Marcel Ciolacu a afirmat că PSD va recunoaște grupul parlamentar Pro România. 

Premierul mai precizează că PSD nu are o alianță cu Pro România și că nu a discutat cu Victor Ponta. Întrebată dacă Mircea Geoană ar putea fi ”recuperat” de PSD, Viorica Dăncilă afirmă că ”toți cei care au rămas cu sufletul în partid sunt bine-veniți”.

Vacantarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi a postului de preşedinte al Camerei

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectele de hotărâre privind vacantarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi a postului de preşedinte al Camerei.

Proiectele de hotărâre au fost adoptate în unanimitate de deputaţi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat cele două proiecte de hotărâre marţi.

Grupurile parlamentare au făcut propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

PNL, USR şi PMP au precizat că o vor susţine pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este Marcel Ciolacu, după cum a anunţat preşedintele interimar al formaţiunii, Viorica Dăncilă.

De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie. Totodată, deputaţii Pro România urmează să decidă dacă vor merge cu un candidat propriu, scrie Agerpres.

,, Marcel Ciolacu a fost singura propunere, susținută in unanimitate(...) Vom vedea ce soluții găsim încât la șefia Camerei Deputaților să avem un social democrat'', a spus Viorica Dăncilă.

Voturile PSD şi ALDE nu sunt de ajuns pentru a îndeplini dorinţa Vioricăi Dăncilă. Iar UDMR refuză să facă jocul Coaliţiei. Maghiarii îl vor susţine pe Kelemen Hunor în fruntea Camerei.

De cele 21 de voturi ale UDMR trag şi cei din tabăra Opoziţiei, pentru că PNL, USR şi PMP nu au nici ei suficienţi parlamnetari pentru a câştiga bătălia. Potrivit unor surse politice însă, UDMR nu e dispus să se alinieze în spatele Ralucăi Turcan. 

Şi partidul lui Ponta, Pro România, a fost curtat de cele două tabere. Fără succes însă. Potrivit unor surse apropiate fostului premier, partidul său nu va avea o porpunere pentru această funcţie şi nici nu va susţine candidatul altui partid. 

Război pentru putere în PSD. Ce s-a decis în primul CEx de după condamnarea lui Dragnea

Şeful Camerei este al treilea om în stat, după președintele României și cel al Senatului. Din această poziție decide care legi intră și care nu pe ordinea de zi a camerei inferioare, când sunt convocate sesiunile extraordinare sau când se programeaza dezbaterile.

Dăncilă taie în carne vie: "Mâine o eliberez din funcţie". Darius Vâlcov, următorul pe listă

Mai multe articole despre:
PSD Dragnea