MENIU

Impozitarea progresivă sau cotă unică? Cine pierde, cine câștigă? Răspunsul lui Marcel Ciolacu

Discuții în coaliție pe tema taxelor și impozitelor. Foto/Profimedia

Cota unică versus impozitarea progresivă este o discuție care persistă în coaliția de la guvernare. PSD vrea impozitare progresivă, în timp ce liberalii vor menținerea cotei unice.

Marcel Ciolacu spune că este necesară o discuţie în coaliţie pe tema cotei unice şi a impozitării progresive şi totodată discuţii cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii oamenilor de afaceri.

Întrebat cum comentează declaraţia premierului Nicolae Ciucă, lider al PNL, care nu doreşte să renunţe la cota unică, Ciolacu a arătat că este opinia acestuia.

„Este o opinie a dânsului. Noi avem opinia că e nevoie ca România în viitor, nu mâine, nu în următoarele luni, să se încadreze totuşi să facem un pas către ţările dezvoltate. O astfel de discuţie este pentru viitor şi trebuie o discuţie cu toţi partenerii sociali, cu toţi membrii de afaceri, nu e o decizie pe care o iei peste noapte. (...) Haideţi să vedem cu ce propuneri ieşim din coaliţie. Suntem deschişi la minte şi avem o discuţie aplicată sau continuăm cu un slogan: "Noi liberalii - noi suntem cota unică". (...) Ce cale ne dorim pentru România? O cale dezvoltată, ca şi toate ţările dezvoltate din UE şi nu numai sau dorim o ţară ca afară, dar cu sistem fiscal ca-n Rusia?", a declarat Ciolacu, la Parlament.

El a susţinut că nu a vorbit despre impozitarea caselor, ci auditorii externi, amintind că aşteaptă analizele Ministerului Finanţelor.

"Eu o să vă pun la dispoziţie o hartă a globului, să vedeţi câte state au impozitare progresivă şi câte au cotă unică, după aceea facem alte trimiteri la alte personaje", a adăugat liderul PSD, întrebat cum comentează asocierea sa cu Liviu Dragnea, pe tema impozitului progresiv.

„Impozitarea progresivă nu se aplică mâine”

„Nu este normal să avem aceste discuţii - digitalizarea ANAF-ului, care sunt paşi de făcut, un plan de ţară în aceasta zonă convenit şi cu partenerii sociali şi cu partenerii de afaceri? Doriţi să venim cu o lege fără să consultăm pe nimeni, să o trântim aşa? Nu e normal să stăm de vorbă?. (...) Eu îmi doresc, în acest moment, în cadrul coaliţiei, să convenim un plan în ceea ce priveşte viitorul României", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ciolacu a mai spus că în acest an nu vor exista taxe noi, iar în ceea ce priveşte plafonarea preţului alimentelor de bază "există o discuţie".

"Nu suntem de acord cu o mărire acum a TVA-ului, pentru că este iarăşi o taxă pe care o plătesc în mod deosebit 80% dintre românii cu venituri medii şi mici. (...) Anul acesta, categoric, nu vor fi taxe noi şi nu se vor mări taxele. Posibil nici la anul. (...) Nu poţi să ţii tot deficitul României pe cei care muncesc, mai ales pe cei cu venituri mici. (...) Nu poţi să nu stimulezi serviciile într-un stat şi să mergi cu o taxă unică, aberantă, care nu există de fapt - e 5 %, 10, 16. Trebuie să vii cu un viitor pentru această ţară. Vrem să rămânem închistaţi într-un slogan politic, rămânem aşa, eu nu am nicio problemă dacă asta este decizia", a mai spus liderul PSD.