MENIU

Kelemen: Guvernul Ponta trebuie să meargă mai departe fără noi. Îi vom acorda votul de învestitură

Președintele UDMR , Kelemen Hunor, a afirmat, luni seară, după "discuția tehnică" purtată cu premierul Victor Ponta, la Parlament, privind retragerea Uniunii de la guvernare, că actualul Executiv trebuie să meargă mai departe și că nu există niciun motiv pentru a nu acorda votul de învestitură noului Guvern Ponta 4. Totodată, Hunor a subliniat că în proiectele importante pentru cetățeni și pentru comunitatea maghiară, deși vor fi plasați în Opoziție, vor "colabora cu toate forțele politice, implicit cu cei care sunt la guvernare", informează Realitatea TV.

"Am discutat cu premierul că sâmbătă vom oficializa ceea ce am anunţat, retragerea noastră de la Guvern. Am discutat tehnic cum să procedăm fiindcă nu am fost daţi afară, nu există alte motive decât analiza noatră internă . Deci săptămâna viitoare, când miniştrii vor fi instalaţi în funcţie, atunci miniştrii de la UDMR vor pleca. Vor aştepta în ministere să predea ministerele. (...) Eu sper că programul de guvernare nu se va schimba. (...) În ceea ce mă privește, eu sunt convins că trebuie să meargă mai departe acest Guvern. Nu aveam niciun motiv să nu dam un vot pentru a investi Guvernul Ponta 4. Răspunsul îl vom da în zilele următoare. Sunt de acord să meargă ei mai departe fără noi. Noi vom intra în opoziție, dar asta nu înseamnă că în proiectele importante pentru cetățeni nu vom colabora cu toate forțele politice, implicit cu cei care sunt la guvernare", a afirmat liderul UDMR.

În acest sens, Kelemen Hunor a afirmat că prezența în noua structură de Guvern nu constituie o prioritate și că atenția UDMR se va concentra asupra comunității maghiare și Uniunii.

"E un vot pentru a învesti un Guvern, asta nu înseamnă că le vom vota toate proiectele guvernamentale. Nu vom face un acord de susținere a Parlamentului, dar pentru învestitură, eu voi propune să susținem acest Guvern. Nu am ieșit de la guvernare pentru cei 80 la sută care au ieșit pentru Iohannis și pentru cei 20 care au votat Ponta. Am ieșit din alte raționamente și nu din cauza că maghiarii au votat într-o proporție foarte mare Iohannis. Noi am făcut un sondaj, am văzut care au fost motivele și am ajuns la concluzia că trebuie să ne ocupăm de comunitatea noastră, de UDMR, în primul rând, în perspectiva anului 2016 și pentru alegătorii noștri. Nu este o prioritate să fim noi, în Guvern, nu acest lucru este important. Noi nu suntem în Executiv, începând de săptămâna următoare, când viitorul Guvern va fi instalat. Noi vom analiza fiecare proiect care vine de la Guvern și sunt convins că, de multe ori, vom vota împotriva acelor proiecte, ori de câte ori trebuie și dacă proiectele sunt pentru cetățeni, pentru comunitatea noastră, vom vota pentru. Orice inițiativă care este în folosul oamenilor, eu cred că poate fi votată. (...) Am colaborat bine în Guvern, nu am nimic de reproșat în ceea ce privește proiectele noastre", a mai spus liderul UDMR.

Întrebat cum vede varianta unor posibile alegeri anticipate, Kelemen Hunor a răspuns:

"Nu cred că pot fi realizate în România, dar surprize pot fi tot timpul. Mă îndoiesc că, în acest moment, se poate ajunge la alegeri anticipate. Eu doresc alegerile din 2012, erau foarte clare pentru Parlament și pentru Guvern. (...) Fiecare alegere trebuie făcută la momentul potrivit", a adăugat Kelemen Hunor.