MENIU

Hoandră: Între politică și cultură-un clivaj tot mai mare. Se extinde cultura mediocră, de internet

În contextul protestelor anti-Trump care au izbucnit după învestirea republicanului în funcția de președinte al Statelor Unite, realizatorul Realitatea TV Octavian Hoandră a făcut o analiză a cauzelor care duc la apariția unor astfel de lideri politici. 

Pericolul nu este reprezentat de Donald Trump, ci de clivajul tot mai mare între politică și cultură, consideră Octavian Hoandră.

”Observ asta și în Europa. Politica înaltă nu mai are gust pentru publicul lar care și-a extins cultura de stradă, a divertismentului și a populismului exagerat. Așa va fi, poate, și la alegerile din Europa.

Populismul prinde tot mai mare contur. Faptul că nu se mai dorește ca acea cultură înaltă să fie un exemplu și un model la care să aspire oamenii face ca statele să coboare ștafeta și să fie conduse de politiceni aculturali uneori, care n-au viziune, pregătire și nu știu bine nici limba scrisă a țării pe care o conduc. Nu știu să analizeze idei”, a declarat realizatorul Realitatea TV.

Cultura mare înseamnă modele de existență, modele filosofice, susține Hoandră, iar ceea ce vedem acum în aproape toată lumea este cultura ”de internet”, ”cultura mică, făcută în aeroport, pe tabletă și pe smartphone”. În opinia sa, acest tip de cultură nu va duce votul spre ideatica înaltă a ceea ce reprezintă conducerea politică a unui stat.

”Asistăm la abandonarea culturii mari - care presupune studiu, dezbatere, scris - în favoarea unei culturi mediocre. Prin liderii pe care polica îi are acum plătim spectacolul și multiculturalismul - două vorbe goale”, a conchis Octavian Hoandră.

Mai multe articole despre:
SUA ALEGERI SUA trump investire trump alegeri europa