MENIU

Guvernul va aproba bugetul pentru 2019, vineri sau sâmbătă

Demisii în lanț din Guvernul Dancila

Executivul urmează să aibă o şedinţă, vineri sau sâmbătă, pentru aprobarea bugetului pentru anul 2019 au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. O şedinţă a birourilor permanente reunite va fi convocată cel mai probabil sâmbătă pentru stabilirea calendarului a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget pe 2019 este construit pe un deficit bugetar de 2,55%. De asemenea, ministrul Finanţelor a mai afirmat că bugetul este construit pe o creştere economică de 5,5%.

În noul buget, Sănătatea şi Educaţia vor primi mai multe resurse, iar Apărarea 2%, conform ministrului Finanţelor. Sănătatea şi Educaţia vor primi mai multe resurse, iar Apărarea 2%, conform ministrului Finanţelor. De asemenea, noul buget prevede alocarea de bani pentru Autostrada Unirii şi pentru achiziţia unei aeronave pentru demnitari.

Primarii de municipii anunţă miercuri dimineaţa, într-un comunicat de presă, că nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmează să revină autorităţilor locale în bugetul de stat pe 2019.

AMR solicită în continuare o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dancila şi alocarea unei treimi din bugetul naţional către autorităţile locale.

"O astfel de măsură este în acord cu realităţile europene, unde alocările către autorităţile locale ajung - şi în unele state chiar depăşesc - 60% din bugetele naţionale, în deplină concordanţă cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România încă din 1997", se mai spune în comunicatul AMR.

Guvernul, încolţit de primari și amenințat cu proteste. Teodorovici n-are răspunsuri clare

Primarii somează Ministerul de Finanțe și Guvernul să-şi respectarea angajamentele din programul de guvernare. Asociația edililor face apel la rațiune și cere Executivului să înțeleagă nevoile reale ale comunităților locale, altfel, miercuri, vor protesta în stradă. La finalul întâlnirii, ministrul Finanţelor n-a reuşit să ofere prea multe detalii, rezumându-se să afirme că autorităţile locale vor primi mai mulţi bani şi că a făcut două propuneri, pe care miercuri le va finaliza.

Teodorovici a afirmat că a înaintat două propuneri la întâlnirea cu primarii, iar miercuri va veni cu oferta finală a Guvernului pentru a se vedea exact ce procent din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrației locale.

Mai multe articole despre:
guvern bugetul pe 2019