MENIU

Guvernul Ponta 3, la mâna CCR. Zegrean: "Belgia nu a avut guvern un an jumătate şi a dus-o mai bine"

<p>FOTOGRAFIA ZILEI: Ipostaza PENIBILĂ &icirc;n care a fost surprins un ministru al GUVERNULUI PONTA / Foto: MEDIAFAX</p>

GUVERNUL PONTA 3 se află deocamdată la mâna Curţii Constituţionale, care trebuie să răspundă sesizătii PDL privind necesitatea schimbării programului de guvernare. În vreme ce unii judecători ai Curţii Constituţionale admit că sesizarea este o premieră şi că ţara se află într-o situaţie delicată, preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, observă că ţara e pe mâini bune şi că Belgia, spre exemplu, s-a simţit mai bine când nu a avut guvern. UPDATE: Sesizarea PDL va fi discutată sâmbătă de judecătorii CCR.

Guvernul Ponta 3 a fost votat de Parlament, însă instalarea noilor miniştri întârzie. Curtea Constituţională este chemată să tranşeze noul conflict politic apărut după refuzul premierului de a-şi asuma un nou program de guvernare.

Deputaţii PDL, cărora li s-au alăturat şi cei de la PMP, vor ca judecătorii constituţionali să verifice dacă nu cumva cooptarea UDMR la guvernare şi implicit cerinţele Uniunii acceptate de PSD ar fi necesitat o schimbare a programului de guvernare cu care USL a câştigat alegerile în 2012. 

Judecătorii Curţii Constituţionale observă că ţara este într-o situaţie delicată şi nu îşi amintesc să fi mai avut vreo sesizare pe tema programului de guvernare. 

"Nu stiu cum am putea pana vineri sa stabilim. Ar trebui sa si citim dosarul", a spus preşedintele CCR, Augustin Zegrean. El a spus că, în prezent, rămâne în vigoare Guvernul Ponta 2. "Da, pentru ca nu a fost demis acest guvern. Tara e pe maini bune, e in regula", a asigurat Zegrean, care a oferit drept exemplu Belgia, care timp de un an şi jumătate nu a avut guvern şi "se pare că a dus-o mai bine în perioada aia". 

Judecătorul CCR Zoltan Puskas a subliniat că sesizarea PDL reprezintă o premieră. "Nu imi amintesc sa fi avut vreo sesizare pana acum pe programul de guvernare", a spus Puskas. "Orice problemă care se referă la problemele politice e o problemă delicată pentru Curtea Constituţională", a mai spus judecătorul, răspunzând unei întrebări.

"Ne vom stradui sa le dam cat mai repede, fiind o situaţie de urgenta", a spus şi judecătorul Petre Lăzăroiu. El a mai obsevat că CCR nu se află într-o situaţie delicată. "Ţara este într-o situaţie delicată", a spus Lăzăroiu.