MENIU

Guvernul Dăncilă transmite Comisiei Europene că va respecta statul de drept şi independenţa justiţie

Viorica Dancila

Guvernul va acţiona pentru respectarea valorile europene, precum apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a drepturilor, libertăţilor cetăţenilor, a declarat, miercuri pentru MEDIAFAX, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Guvernul va acţiona pentru respectarea valorilor şi principiilor care stau la baza construcţiei europene: apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei. Totodată, Guvernul României va continua neabătut pe drumul pe care s-a angajat fără echivoc de a combate corupţia”, a afirmat Nelu Barbu, răspunzând astfel mesajului Comisiei Europene referitor la OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

Reacţia Guvernului vine după ce purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas a transmis, marţi, referitor la OUG anunţată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, că monitorizează discuţiile, subliniind că e important ca România „să revină la parcursul combaterii corupţiei, să asigure o justiţie independentă”.

„Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curţii - completele de 5 judecători (8 noiembrie) - în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare şi Verificare (MCV).